Stefanović obišao pripadnike SAJ: Srbija će oštro da odgovori svakome ko ugrozi bezbednost njenih građana

Autor: Republika

Vesti

18.12.2019

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da Srbija nikada neće izabrati sukobe, nikada neće izabrati rat, uvek će težiti miru i stabilnosti, ali to ne znači da neće štititi bezbednost svojih građana i umeće oštro da odgovori svima koji misle da ugroze bezbednost bilo kog čoveka u našoj zemlji.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Stefanović u Batajnici

Ministar Stefanović je na proslavi Dana Specijalne antiterorističke jedinice u Batajnici rekao da će Srbija, kao i svaka druga zemlja, prolaziti kroz brojne izazove, ali je dodao da je siguran da zahvaljujući jedinici kakav je SAJ, naša država uvek može da računa da će doći u mirnu luku.

- To je najbolji način da se odužimo građanima Srbije za poverenje koje pružaju policiji i ovoj jedinici - poručio je ministar Stefanović.

Stefanović je istakao da je ponosan na SAJ i iskazao zahvalnost i porodicama pripadnika ove jedinice.

Foto: MUP Srbije

- Imao sam čast i privilegiju da mnogo puta stojim pred vama pripadnicima SAJ-a, svaki put ispunjen osećajem ponosa zbog svega što svakodnevno radite. Međutim, možda nisam dovoljno puta iskazao zahvalnost onima koji imaju veliku zaslugu što tako dobro obavljate svoj posao, a to su članovi vaših porodica. Oni nažalost moraju pored vas puno toga da žrtvuju, da bi ste vi mogli na najbolji mogući način da odgovorite na sve zadatke - rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio i na 16 pripadnika SAJ-a koji su poginuli na dužnosti.

- Oni su ljudi koji su tim viteškim činom pokazali šta znači žrtvovanje za otadžbinu, zaštita njene časti i slobode. Hoću vama da se zahvalim zato što se brinete o uspomeni na ove heroje, a takođe moramo da vodimo računa o njihovim porodicama i želim da oni znaju da će na nas uvek moći da se oslone i da računaju - naglasio je Stefanović.

Foto: MUP Srbije

Ministar je podsetio i na dosadšnje ulaganje u opremanje ove jedinice kao što su nove uniforme, naoružanje, oprema, vozila i rekao da će se truditi da i u narednoj godini nova količina opreme stigne za ovu jedinicu.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević rekao je da je jedinica za 41 godinu postojanja prošla kroz različita iskušenja i brojne rizične situacije i da je to uticalo na jačanje snage jedinice. 

„Naši pripadnici, odabrani po strogim kriterijumima i vrhunski obučeni, oduvek su bili ono najvrednije što SAJ ima“, rekao je Vulević.

On je naglasio da će SAJ biti i dalje jedan od stubova bezbednosti Republike Srbije.

Foto: MUP Srbije

Pre početka zvanične svečanosti pripadnici SAJ-a izveli su taktičko-pokaznu vežbu upada u objekat i eliminasanje terorista. U vežbi su učestvovali interventni tim ove jedinice, borbena vozila i helikopteri, a koristili su bojevu municiju.

Na svečanosti su uručena priznanja pripadnicima jedinice za 10 i 20 godina službe, kao i onima koji su se istakli sportskim rezultatima tokom ove godine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Mrmot

18.12.2019 17:50

Srbija mora biti spremna da reaguje protiv terorističkih pretnji u svakom trenutku. Zato je ova jedinica posebno bitna.

Milos

18.12.2019 18:36

Osavremenjavanje i opremanje vojske i policije je vrlo bitno za bezbednost građana, a i uliva veliko poverenje. treba ulagati u snage bezbednosti, ali se sa druge strane truditi da do njihove primene i upotrebe ne dođe. Bolje je 100 godina pregovarati u miru nego jedan dan ratovati.

Tanjica

18.12.2019 19:10

Srbija je uvek bila i bice za mir i stabilnost,ali isto tako zna da se odbrani kada je napadnuta.

Marija

18.12.2019 20:10

Moramo imati dobro opremljenu vojsku i policiju, dobro obucene ljude, ali nam je prioritet diplomatska borba.