Svaki sekund za Moniku je opasnost: Jurić o nestanku devojčice iz Niša!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

24.12.2019

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica Monika Karimanović (12) iz Niša, koja je nestala od petka na putu od kuće u Suvom Dolu do škole u Brzom Brodu, još nije pronađena, a kroz šta prolaze njeni roditelji najbolje zna Igor Jurić, otac mučki ubijene Tijane Jurić (15) i osnivač fondacije koja nosi ime po njegovoj ćerki, koji je danima tragao za njom i proživljavao košmar svakog roditelja koji ne zna gde mu je dete i šta se dešava sa njim.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Igor Jurić

Jurić od prvog dana prati sve u vezi sa Monikom, na vezi je sa njenim roditeljima, na svom Fejsbuk profilu konstatno ostavlja statuse o njoj i po ko zna koji put zaključuje šta je ono što država zaobilazi uradi kako bi se ovakve situacije brže rešavale.

Pored uvođenja sistema Ambert alert, ističe i da je Monikin nestanak opomenuo i da škole moraju da imaju obavezu kao u Švedskoj da ako se dete ne pojavi na čas 15 minuta, da se o tome odmah obaveste roditelji.

Porodica Jurić, da podsetimo,  ovakvu sudbinu doživela u julu 2014. godine. Tijanu, tada petnaestogodišnju devojčicu iz Subotice, oteo je i ubio u noći između 25. i 26. jula u blizini sela Bajmok mesar Dragan Đurić (34). Njeno telo pronađeno je čak 12 dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.

 

 

Za tih 12 dana ono što je najviše ubijalo Juriće jeste neizvesnost. Najgore je neznanje šta je sa detetom koje im je nestalo. To je ono, kaže, kroz šta sada prolaze i Monikini roditelji.

- Nekoliko puta sam ponovio da, kada dete nestane, da je neizvesnost šta je sa njim, najgora. Nekoliko puta sam ponovio i da je nama bukvalno laknulo kada nam je rečeno da je Tijana mrtva. Jer, neizvesnost i neznanje šta je sa vašim detetom, da li je gladno, žedno, da li mu je hladno, da li ga neko tuče, siluje je najgora. To polako ubija čoveka - kaže Jurić.

Suvišno je reći da razume Monikine roditelje. I njene i roditelje Barbare Vitez, i svih onih koji ne znaju šta je sa njihovim najmilijima.

Za Moniku se, kaže, plaši.

Postoji više razloga za taj strah koji, između ostalog, uteruje i statistika.

- Plašim se jer u naselju gde je Monika nestala ima dosta seksualnih zlostavljača dece koji šetaju potpuno slobodno, a moraju da se stave pod kontrolu. To nije slučaj samo u Nišu, i u Subotici, već u celoj Srbiji. Sa druge strane, statistika je surova. Ako se nestalo dete ne pronađe prvog dana, odnosno u prva tri sata, smrtnost je jako velika. Moja Tijana je od nestanka živela 3 sata i 15 minuta. Zato je svaki sekund za Moniku opasnost - napominje Jurić koji je ubeđen da je Monika oteta:

 

 

- Ubeđen sam da je otmica u pitanju, zapravo, po svemu sudeći je oteta i zato svaki minut povećava opasnost po nju.

Jurić najavljuje da će kada se Monika pronađe pokrenuti inicijativu da se u škole uvede obaveza da odmah obaveste roditelje čije dete nije došlo u školu i nema ga 15 minuta.

- U Monikinom slučaju se pokazalo da njeni roditelji nisu bili svesni da dete nije došlo u školu. U Švedskoj se odmah posle 15 minuta, ako deteta nema, alarmiraju roditelji. To će biti moja prva inicijativa kada se ovo, nadam se, srećno završi - najavio je Jurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading