Škole će od sledeće godine roditeljima odmah javiti kad se deca ne pojave na času

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

26.12.2019

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji bi od sledeće godine trebalo da budu odmah obaveštavani ako im dete izostane iz škole, odnosno ako se ne pojavi na času na početku smene saznaju mediji u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

RepublikaFoto: Srpski telegraf/MUP
Slučaj otmice male Monike Karimanović (12) podsetio je na to koliko je važno da znamo gde nam se deca nalaze u svakom trenutku

Kako za medije kažu u nadležnom ministarstvu, roditelji će o izostanku biti obaveštavani elektronskom poštom, odnosno putem imejla.

- Кao mera za smanjenje broja izostanaka, u drugom polugodištu je planirano da roditelji dobijaju poruku na imejl ako dete izostane  - kažu u Ministarstvu prosvete i ističu da se to odnosi na sve škole koje su u sistemu elektronskog dnevnika (esDnevnik).

Dodaju i da roditelji i danas, zahvaljujući tom dnevniku u svakom trenutku mogu da provere da li mu je dete.

Identično je i u Nemačkoj

- U Nemačkoj, ukoliko se dete ne pojavi u školi na prvom času obaveštava razredni starešina koji odmah zove roditelje.

Nadamo se da će i ovakav sistem obaveštavanja roditelja i kod nas nekad zaživeti.

- Čim nastavnik upiše u elektronski dnevnik da dete nije na času roditelj je u mogućnosti da ukoliko se uloguje u svoj nalog to i vidi - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Ova mera trebalo bi da smanji izostanke, ali i nestanak dece. Poslednji slučaj otmice male Monike Karimanović (12) iz Suvog Dola kod Niša, koja je nestala ka putu za školu u petak, 20. decembra 2019.godine, podsetio je koliko je bitno da roditelji budu odmah obavešteni ako se učenik ne pojavi na prvom času.

Na to je, upravo za naš portal skrenuo pažnju Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić". On je za medije, da podsetimo, rekao da će kada se Monika pronađe, pokrenuti inicijativu da škole, ako se dete ne pojavi prvih 15 minuta na čas, odmah zovu roditelje i o tome ih obaveste.

- U Monikinom slučaju se pokazalo da njeni roditelji nisu bili svesni da dete nije došlo u školu. U Švedskoj se odmah posle 15 minuta, ako deteta nema, alarmiraju roditelji. To će biti moja prva inicijativa kada se ovo, nadam se, srećno završi - najavio je Jurić.

Sudeći po komentarima ispod teksta u kojem je Jurić to najavio, takav sistem postoji u većini zemalja:

- U Americi se prvog sekunda zovu roditelji ako se dete nije pojavilo na prvom času na samo početku nastave jer svaka minuta može biti kobna i tragična - jedan je od komentara naših čitaoca.

Za otmicu Monike, inače, osumnjičen je Ninoslav Jovanović (46), poznatiji kao Malčanski berberin, kojeg traži više od 200 policajaca i pripadnika žandarmerije sa psima tragačima i helikopterima. Devojčica je nestala pre sedam dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

27.12.2019 10:03

Kako nam prosveta napreduje svaka čast.Reše problem potezom jedne tipke,dugmeta,a šta je sa detetom,gde je,šta radi,čime se bavi,nikoga nije briga pa nažalost ni pojedinih roditelja,a kad zakuva onda kuku majko.