PATRIJARH POZVAO NA JEDINSTVO SRPSKOG NARODA: Ne delimo se i ne svađajmo, slavimo jednog spasitelja

Autor: Tanjug

Vesti

06.01.2020

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osvećenje i nalaganje Badnjaka ispred Hrama Svetog Save, a osim velikog broja vernika prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Patrijarh je čestitao pravoslavnim hrišćanima širom sveta Božić tradicionalnim pozdravom ”Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!” i pozvao na jedinstvo srpskog naroda gde god da živi.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Patrijarh Irinej

Irinej je poželeo srećno Badnje veče Srbima u otadžbini, ali i van nje, koji svoju pravoslavnu veru čuvaju u svojim srcima.

Poželeo je srećan praznik i Srbima u Republici Srpskoj uz poruku da smo jedinstven narod što bi, kako je rekao, voleo da bude slučaj i sa "bratskom Crnom Gorom".

- Narod u Crnoj Gori pokazuje da je srpskog porekla i da čuva srpsku pravoslavnu veru - rekao je Irinej i pozvao da to jedinstvo bude trajno i čvrsto jer svi, kako kaže, nosimo istog Gospoda u našim srcima.

- Nadam se da se ne delimo i da se ne svađamo i da slavimo jednog spasitelja, to želi jedinstvena Srpska pravoslavna crkva. Mi svi dišemo jednim duhom i jednom željom da budemo jedinstveni narod Svetoga Save - poručio je Irinej.

Patrijarh je rekao da smo pred vratima najradosnijeg praznika koji nagoveštava dolazak bogočoveka Isusa Hrista među ljude što je, kako je rekao, najveći događaj u istoriji ljudskog roda.

 

 

Govoreći o badnjaku, Irinej je kazao da je to drvo života i simbol Hristovog rođenja.

- Crkva nas poziva da čuvamo naše običaje, ali da ne zaboravimo da je suština u Isusu Hristu, koji je zbog nas uzeo ljudski oblik i time pokazao ljubav prema nama - poručio je patrijarh.

Hrišćanski vernici koji rođenje Isusa Hrista proslavljaju po Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju Badnji dan, poslednji dan četrdesetodnevnog posta, koji prethodi Božiću.

Nakon prisustva liturgijama i paljenju Badnjaka, vernici u svojim domovima, sa najbližim članovima porodice okupljaju se oko posne trpeze isčekujući Božić, jedan od dva najveća praznika u hrišćanstvu.

Badnje veče provode u svojim kućama ili u crkvama na svetim ponoćnim liturgijama.

Prema običaju od večeras kada se unese Badnjak u kuću, do dolaska položajnika na Božićno jutro, ne izlazi se iz kuća, niti se drugi gosti primaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
KPCT

09.01.2020 10:33

Мир божји, Христос се роди!