Srećna slava! Danas je Stevanjdan: Iznesite iz kuće slamu koju ste uneli za Badnje veče, ali je ne bacajte, evo zašto!

Autor: Republika

Vesti

09.01.2020

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici obeležavaju danas treći dan Božića – u narodu poznatiji kao Stevanjdan, posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu koji je prvi postradao za Hristovu veru polovinom Prvog veka nove ere.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan

On je prvi je od sedmorice đakona koga su rukopoložili sveti apostoli, pa se naziva i arhiđakon. Prvi je mučenik za veru hrišćansku, te je nazvan i Prvomučenik Stevan. Kao propovednik u Jerusalimu, kamenovan je do smrti.

Ovom svecu u našoj zemlji posvećeno je više od 40 hramova.

Stefan je bio vrlo revnosan u ispunjavanju svojih dužnosti, kao i u propovedanju Hristove nauke, zbog čega je od protivnika nove, hrišćanske, vere bio optužen za jeres i izveden pred jevrejske prvosveštenike na sud.

Tokom suđenja mladi arhiđakon Stefan branio je dogmu da je Isus Hristos sin Božiji i Mesija, zbog čega je optužen na smrt kamenovanjem. Pred sam čas smrti Stefan je kleknuo, zamolivši Boga da onima koji su ga kamenovali to ne uzme za greh!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Narodni običaji na Stevanjdan: Iz kuće se iznosi slama koja je unesena za Badnje veče, ali se ona ne baca!

Za ovaj praynik vezuje se nekoliko običaja - tog dana se iznosi božićna slama iz kuće koja se prethodno pažljivo pomete. Ona se nikako ne baca jer se veruje u njenu plodotvornu moć, već se stavlja u voćnjak, pčelinjak ili privredne zgrade. Metla se više ne koristi za druge svrhe već se čuva u kući jer se veruje da ona donosi zdravlje. U Banatu i Sremu su božićnu slamu uklanjali već odmah po ponoći na Stevanjdan.

Slamu su uklanjale žene, po pravilu ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić. Negde su to žene radile i nage, jer je postojalo verovanje da tako u kući neće biti buva.

Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

Ovo je jedna od rasprostranjenijih slava na našim prostorima, a značajna je i zbog toga jer je prva nakon Božića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading