Sudije i tužioci Demokratske stranke nastavljaju da oslobađaju: 24 sporne privatizacije peru se političkim odlukama

Autor:

Vesti

10.01.2020

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nikada ne treba zaboraviti da je tadašnja alfa i omega srpskog pravosuđa: Demokratska stranka, u propaloj tzv. reformi pravosuđa postavljala svoje i tužioce i sudije", saopštio je Mario Spasić generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, povodom 24 spornih privatizacija koje nikako da se okončaju od vremena kada je DS imao najveći uticaj na sve državne organe.

RepublikaFoto: Promo foto
Marko Spasić

- Jasno je da su mnogi, u prikrivenoj koži vuka, zapravo spavači kako bi u datom momentu odigrali svoju ulogu i vratili svoje dugove. Ne treba zanemariti ni to da je pravosuđe u svojoj biti izuzetno zavisno od sebe samog i da mnogi uticajni pojedinci u datom momentu utiču, skreću pažnju svojim kolegama na predmete koje moraju pozitivno završiti. Postoje tri segmenta u prilagođavanju slučaja za oslobađajuću odluku, a to su: nestručni tužilac i policija (koji ne umeju da izvrše forenzinčki pristup finansijskim malverzacijama), odani tužioci "spavači" i odane sudije  "spavači" koji imaju za cilj da slučaj preokrenu i od osuđenika, iste naprave žrtvama.

Podsećam da je Aleksandar Vučić još 2014. godine, tada u svojstvu prvog potpredsednika Vlade, najavio okončanje 24 spornih privatizacija, ali jasno je da se nije nadao da eventualni dokazi o krađi, koji su prikupljeni, nisu dovoljni DS-ovim sudijama i tužiocima koji se i danas nalaze u celoj pravosudnoj organizaciji i strpljivo čekaju priliku da se zahvale za pravosudne funkcije koje su dobili po političkim kabinetima. Potpuno je jasno da, u ovom momentu, zakoni ne važe podjednako za velike igrače i raju i to može biti osnovni i suštinski signal da pravo na pravično suđenje nije jednako za sve, što jeste sistem koji je DS tada uspostavio i koji se do danas održao.

Zašto da se ne razmišlja o tome da se baš za ova 24 slučaja, o kojima je još govorila i pokojna Verica Barać, a koji jesu i uslov za pristupanje EU, uvede lex specialis zakon koji bi omogućio reviziju svih postupaka i u kojima bi se ponovo razmotrilo učešće pojedinaca u kolosijalnoj krađi državnog i novca poreskih obveznika. Smatram da bi tako nešto podržala i Venecijanska komisija i Evropska komisija, jer građani Srbije zaslužuju pravdu po ovom pitanju - stoji u saopštenju Savića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading