Dačić: U Srbiji je vladala velikocrnogorska agresija

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

05.01.2020

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da se u Crnoj Gori iz godine u godinu ređaju optužbe protiv Srbije za velikosrpske ambicije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

I ovog puta, dodaje Dačić, pokušali su da kažu da Srbija izaziva krizu i da je protiv nezavisnosti Crne Gore, u kojoj se svakodnevno održavaju protestne litije i molebani građana koji su nezadovoljni usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

- Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju realnu situaciju. To su notorne neistine i laži - poručio je Dačić.

DPS Mila Đukanovića kaže da se predsednik Aleksandar Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, a oni su se umešali u unutrašnje stvari Srbije govoreći o "nezavisnom Kosovu", ukazuje ministar spoljnih poslova.

- Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore, nas interesuju prava Srba - ističe šef diplomatije.

Upozorava da se usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti trasira put da se Srbi odriču svog nacionalnog identiteta.

- Ne znam da li neko može da uporedi položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Crnogoraca u Srbiji - kaže Dačić.

Navodi da je u Crnoj Gori 30 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 procenata populacije.

- Ovde je vladala velikocrnogorska agresija. Oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa - ističe Dačić, ali dodaje da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

"Srbija je pozivala i danas poziva na mir"

Šef srpske diplomatije poručuje da je rešenje u dijalogu, da je Srbija pozivala i da danas poziva na mir.

Beograd hoće da pomogne, napominje Dačić, ali navodi da oni odbijaju razgovore jer im je potrebna antisrpska kampanja zbog nastavka politike traženja mete.

Objašnjava da žele da naprave svoj antisrpski blok i osiguraju neku novu pobedu na izborima i poene u delu međunarodne javnosti, jer su protiv Rusije i Srbije.

- Mislim da je prošlo vreme kada je to bilo uspešno - ocenio je ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading