Ko neće markicu, mora da donese račune

Autor:

Vesti

10.01.2020

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi poslodavci ovih dana obaveštavaju zaposlene da treba da donesu račune za gradski prevoz ili benzin, ako na posao dolaze svojim automobilom.

RepublikaFoto: Republika
Foto ilustracija

Nadoknada se isplaćuje na kraju meseca, a ne na početku, jer se računi donose do 20. u mesecu. Po Zakonu o radu svi poslodavci moraju da isplate prevoz zaposlenima. Poslodavci imaju tri mogućnosti.

Jedna je da se donesu računi o dopunama bus plus kartica i za gorivo. Za iznose do 3.914 dinara ne plaća se porez, a sve preko toga oporezuje se 10 odsto. Druga mogućnost je da se sa gradskim prevoznikom postigne dogovor da se plati direktno za sve zaposlene, a treća je da se prevoz isplaćuje kao zarada.

U javnim preduzećima se sve to radi od februara prošle godine. Ivanka Milošević iz Gradskog sekretarijata za javni prevoz kaže da se efekti vide i da je prodaja pretplatnih karata u decembru u odnosu na februar 2019. uvećana za više od 7.000 za nova pravna lica.

Ona je za RTS istakla da su procene da više od 200.000 zaposlenih koristi javni prevoz, a ne kupuje pretplatne karte, pa je budžet oštećen za 600 miliona dinara mesečno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading