Jedini spas od zagađenog vazduha jeste OVO!

Autor: RTS, Republika

Vesti

14.01.2020

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već danima je na prostoru Srbije ujutru i uviče prisutna magla. Uz visok stepen zagađenosti vazduha, vrlo se teško diše. Kratkotrajno olakšanje stiže u sredu, a, prema najavama meteorologa, prodisaćemo tek kad dune vetar – početkom naredne sedmice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Već danima se na području Vojvodine, Beograda, zapadne, jugozapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja tokom prepodneva zadržava gusta magla. Ona otežava kretanje u saobraćaju, ali i disanje.

Meteorol Branko Bjelić objašnjava da se gusta magla formira kada se oko Panonske nizije uspostavi polje visokog pritiska.

To znači da hladan vazduh ostaje blizu zemlje, a topao vazduh je na nekoliko stotina metara iznad tla.

Taj topao vazduh, kako kaže Bjelić, stoji poput kape ili poklopca na loncu i ne dozvoljava da se vazduh uopšte kreće.

Zbog "poklopca" je situacija sa zagađenjem sve gora i gora – štetne čestice se sve više skupljaju, nemaju kud, pa sve teže dišemo.

U ovakvim situacijama, kaže Bjelić, sneg ne pomaže. Jedini spas je vetar.

- Kad upadne hladan vazduh, jača košava u oblasti Podunavlja i Pomoravlja, razbija se ta kapa, i to zagađenje se očisti - objašnjava meteorolog.

Kratko olakšanje

Dobra vest je da će se malo lakše disati već u sredu. Prema najavama meteorologa, očekuje se da danas popodne počne da duva vetar, pa ćemo osetiti kratkotrajno olakšanje. 

Sreda će, kaže meteorolog Branko Bjelić, tako biti dan sa najmanje magle i najviše sunca. 

Od četvrtka ponovo "jovo nanovo" – suvo i stabilno vreme sa jutarnjom maglom. Ovakvo vreme zadržaće se sve do početka naredne sedmice.

Tek nakon 20. januara očekuju se sneg i jači vetar, pa možemo da očekujemo da se raziđu PM-10 i PM-2,5 čestice, koje vrlo štete zdravlju.

Kada je vazduh jako zagađen, preporučljivo je provetriti između 11 i 15 časova.

Tokom ostatka dana, u zatvorenim prostorijama možete lakše da dišete ako se pridržavate preporuka kažu dr Dragan Pajić i prim. dr Vesna Pantić Palibrk iz Centra za higijenu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading