Srbija peta u Evropi po oboljevanju od raka grlića materice

Autor: Tanjug

Lifestyle

20.01.2020

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od danas do 26. januara u cilju podizanja svesti žena o toj bolesti i značaju preventivnih pregleda, sa osnovnom porukom da je ta maligna bolest preventabilna, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja.

Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi, a prethodno je bila na četvrtom.

Naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, a prethodno je bila na trećem mestu.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom 2016. godine registrovano je 1.239 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 žena.

Tokom iste godine, 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta je iznosila 6,7 na 100.000 žena.

Kada je reč o obolevanju, najviše standardizovane stope incidencije od raka grlića materice u 2016. godini, u odnosu na prosečnu stopu incidencije od ove maligne lokalizacije u Republici Srbiji, registrovane su u Nišavskoj, Srednjebanatskoj, Zaječarskoj i Pirotskoj oblasti, što se može dovesti u vezu sa povećanim obuhvatom žena skrining pregledima, a najniže u Podunavskoj, Jablaničkoj, Južnobanatskoj i Braničevskoj oblasti.

U slučaju letalnih ishoda, više standardizovane stope mortaliteta od prosečne u Srbiji su registrovane u Podunavskoj, Topličkoj, Severnobanatskoj i Zaječarskoj oblasti, a najniže u Moravičkoj, Kolubarskoj, Šumadijskoj i Borskoj oblasti.

Ovogodišnjim sloganom "Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice" još jednom se apeluje na žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Institut za javno zdravlje sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje organizovaće širom Srbije tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading