Za meteorološke anale! Vikend pred nama iznenađujuć, stručnjaci otkrivaju da li je vreme da zaboravimo na zimu!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

30.01.2020

08:34 >> 08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kalendarski, proleće treba da stigne za nešto više od mesec i po dana, ali ako posmatramo vremenske prilike ono je već tu.

Foto: RHMZ/printscreen
Za vikend pravo proleće

Najtopliji januarski dan ikada u Beogradu zabeležen je na Božić 2001. godine kada je izmereno 20,7 stepeni. To, međutim, nije jedini slučaj sa ekstremno visokom temperaturom u januaru.

U Beogradu se pamti prvi mesec u godini i 1983, 1998, kao i 2007. godine kada je 21. januara zabeleženo 17,8 stepeni. Ova 2007. ostala je upisana u meteorološkim analima sa najtoplijim januarom ikada u prestonici.

Prema najavama meteorologa, za vikend nas očekuju temperature znatno preko 15 stepeni. Prvog februara živa u termometru će dostići 19. podeok, dok je za nedelju, drugog februara, najavljeno "samo" 18 stepeni. Priznaćete, prilično toplo vreme za ovo doba godine.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Beograd okupan suncem

Najtopliji 1. februar ikada u Beogradu, zabeležen je 2000. godine, kada je izmereno 16,2 stepena, tako nam za vikend predstoji obaranje još jednog temperaturnog rekorda.

Visoke temperature za ovo doba godine nisu zabeležene samo u prestonici, već širom zemlje. I u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu se očekuju prave prolećne temperature narednih dana, sa preko 15 stepeni.

Podsećamo da je prethodnih dana nadmašen još jedan rekord, a tiče se prvog snega. Naime, u Beogradu se najduže čekalo da padne prvi sneg 1951. godine, a prestonica se prvi put zabelela te godine 19. januara. To nije sve, prvi put će se desiti i da novembar, decembar i januar prođu bez padavina.

Sudeći prema temperaturama, možda je došlo vreme da se pozdravimo sa zimom i zaboravimo na sneg ove godine, ali zbog formalnosti sačekajmo još malo kako ne bi bilo iznenađenja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading