Upozorenje za vozače! Februar je posebno kritičan mesec u saobraćaju, povećan boj stradanja za Dan zaljubljenih, a na ovaj datum bolje da ne vozite

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.01.2020

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Agencija za bezbednost saobraćaja pozvala je danas sve učesnike u saobraćaju da zbog povećanog broja vozila na putevima u narednom periodu poštuju sve propise i budu dodatno pažljivi i oprezni, uz upozorenje da je na srpskim putevima u prethodnih pet godina u februaru poginulo 177 osoba, odnosno u proseku 35 ljudi svake godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Period završetka zimskog školskog raspusta karakteriše najveći broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, navodi Agencija u saopštenju.

Najkritičniji dan je 17. februar, jer je tada povećan obim saobraćaja i putovanja zbog obeležavanja državnog praznika i povratka sa raspusta, a statistički podaci ukazuju i na značajno povećanje stradanja u saobraćaju 14. februara, na takozvani "Dan zaljubljenih".

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu.

Agencija navodi da učesnike u saobraćaju očekuje potencijalno kritičan period zimskog školskog raspusta, od 31. januara do 17. februara i državnog praznika koji će se obeležavati od 15. do 17. februara.

Na dan zaljubljenih je povećan broj stradanja

U danima vikenda za vreme zimskog raspusta i praznika Dana državnosti - Sretenja, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, češća su putovanja na dužim relacijama i u noćnim uslovima.

U tom periodu godine, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, očekivana je i magla na putevima, a kolovozi su pretežno vlažni i klizavi.

Najveći broj građana putuje na planine, često u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika, te apelujemo da je potrebna adekvatna priprema i korišćenje zimske opreme.

Podsećaju da, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuje da se zbog prognoziranih, relativno povoljnih vremenskih prilika, na putevima i ulicama može očekivati više ranjivih, ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju - pešaka, biciklista, mopedista i motociklista.

Zbog lepog vremena na puteve će izaći veći broj biciklista, motociklista, pešaka...

Pešaci se mogu očekivati na putevima u naselju, posebno u blizini tržnih centara.

Pešacima i biciklistima savetuje se da nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, oprezni i poštuju saobraćajne propise.

Mopedistima i motociklistima preporučuju da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu, obrate pažnju na led na kolovozu, pogotovu u jutarnjim i večernjim časovima.

Period praznika često prati i konzumiranje alkohola, a usled povoljnih vremenskih prilika i češća prekoračenja brzine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading