Prijatelji, rodbina i kolege ispratili Dragoljuba Žarkovića

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.02.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kolege, prijatelji i rodbina oprostili su se danas na Novom groblju od istaknutog novinara i urednika nedeljnika "Vreme" Dragoljuba Žarkovića, koji je umro u sredu posle kraće i teške bolesti,

RepublikaFoto: youtube.com/ N1
Dragoljub Žarković

Ispred kapele se okupio veliki broj rodbine, prijatelja, političara, kao i mnogobrojnih kolega iz raznih redakcija i poštovalaca našeg istaknutog novinara.

- Dragoljub je bio divan otac, sin, brat... Zahvaljući Dragoljubu deca su naučila da budu samostalna, da samostalno donose odluke i da se uzdaju u svoje kvalitete. On nikada nije robovao konvencijama i autoritetu bez kritičke distance - obratio se okupljenima Vladimir Krasojević, brat od tetke pokojnog Dragoljuba Žarkovića i u ime porodice izrazio zahvalnost za izraženo saučešće.

Kako je rekao, deca su mu zahvalna što ih devedesetih godina prošlog veka odgojio u duhu bolje Srbije i što je, "kada je bilo najteže, izabrao pravu stranu, snažno se boreći kao poslenik javne reči, protiv šovinizma, autoritarnosti i prinudne sabornosti".

Krasojević je naglasio da su svi mnogo naučili i nasledili od Žarkovića.

Ispraćaju su prisustvovali predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, ministar za inovacije Nenad Popović, vlasnik kompanije Delta Holding Miroslav Mišković i drugi.

Na jučerašnjoj komemoraciji njegove kolege i saradnici istakli su da je njegovim odlaskom novinarska profesija izgubila najboljeg učitelja i "svetionik koji je pokazivao šta je najbolje novinarstvo".

Žarković (1951) osnivač je "Vremena" i njegov glavni urednik od 1991. godine, a pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama "Politika" (1974-1987) i "Borba" (1987-1990).

Bio je radijski komentator "Slobodne Evrope"(1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi, među kojima su i italijanska "Republika", austrijski "Standard".

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata, kao i stalni kolumnista dnevnog lista "Politika" i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading