Smanjuje se broj obolelih od gripa u Beogradu

Autor: novosti.rs

Vesti

18.02.2020

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekle nedelje u Beogradu je registrovano 11.750 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za 28,6 odsto manje u odnosu na prethodnu nedelju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Smanjen je i broj obolelih od gripa,a lekari u domovima zdravlja evidentirali su 416 obolenja sličnih gripu, što je dva puta manje u odnosu na nedelju dana ranije.

Najveći broj obolelih i od akutnih resiratornih infekcija i od oboljenja sličnih gripu je u uzrastu od 20 do 64 godine, odnosno oko 40 odsto. Dok je među omladinom uzrasta od pet do 19 godina zabeleženo oko 26 odsto obolelih.

- Već drugu nedelju beležimo pad broja obolelih, a zimski raspust je usporio aktivnosti gripa - saopštila je epidemiolog prim. dr Leposava Garotić Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

- Očekujemo da će i u narednom periodu broj obolelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu biti u padu.

Na teritoriji Beograda aktivnost virusa gripa trenutno je na niskom nivou. U "cirkulaciji" su sva tri tipa virusa koji se nalaze u vakcini - A (H1), A (H3) i B. Oni su laboratorijski potvrđeni u Nacionalnoj laboratoriji za grip na Torlaku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading