Higijenolog otkriva: Da li moramo da nosimo masku da bismo se zaštitili od koronavirusa?

Autor: Blic

Vesti

06.03.2020

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svako ko ima temperaturu trebalo bi da bude svestan da predstavlja opasnost za druge i da ih zaštiti od sebe, koristeći masku. Protivepidemijske mere u takvim slučajevima trebalo bi primeniti i u kući, svako od ukućana da koristi svoj pribor, svoj peškir i da nosi masku", rekao je nedavno higijenolog dr Goran Belojević, a ovaj savet posebno je važno imati na umu, sada kada je prvi slučaj koronavirusa registrovan i u našoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Savet o nošenju maski, čak i u kući, važi i kada je u pitanju grip, a sada, kada je prvi slučaj korona virusa zabeležen u Srbiji, mere opreza moraju biti još rigoroznije.

Izbegavajte bespotreban boravak u grupama, tu se virus širi nezadrživo, rekao je doktor Belojević, te napomenuo i da su obične hirurške maske svakako bolje od nekorišćenja maske uopšte, ali i da što je kvalitetnija i skuplja, to će zaštita koju maska pruža biti veća.

Tako građani mogu u apotekama da potraže "masku protiv virusa", kaže sagovornik.

 

Kako se maska stavlja

  • Masku pažljivo postavite tako da prekriva usta i nos;
  • Zategnite je tako da što više prijanja uz lice;
  • Dok je nosite, ne dodirujte je – naročito ne prednji deo;
  • Ako je slučajno dodirnete, operite ruke.
RepublikaFoto: Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

Skidanje maske

  • Skinite traku s glave bez dodirivanja prednjeg dela maske;
  • Prvo skinite ili odvežite donju traku;
  • Jednokratnu masku stavite u plastičnu kesu i odmah je bacite u kantu za smeće;
  • Operite ruke čim skinete masku ili ako je slučajno dodirnete;
  • Kada maska postane vlažna, zamenite je novom, tj. čistom i suvom maskom;
  • Maska za jednokratnu upotrebu koristi se samo jednom.

Ljudi širom sveta grabe maske

Međutim, pre desetak dana bilo je prilično teško naći hirurške maske u apotekama, a zatim su nadležni saopštili da nestašice nema, i da su maske isporučene svim apotekama kojima su nedostajale. Konkretno, tada je u opticaju bilo 200.000 maski, do 15. marta biće oko milion, a proizvodiće ih dve domaće kompanije. Što se tiče opreme za medicinsko osoblje, sve je obezbeđeno.

- Do nedostatka maski u pojedinim apotekama došlo je iz dva razloga. Prvo, pacijenti su kupovali i kupuju u ogormnom broju maske i stvaraju zalihe u kućama. Drugo, zbog situacije u Kini prestao je uvoz maski i potrebno je bilo vreme da se naše dve fabrike organizuju da u većem obimu proizvode i da imaju veće količine repromaterijala - rekla je tada vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, i dodala da te dve fabrike, sada proizvode maske, čak i u većim količinama nego što je to potrebno.

Mere zaštite

Mere zaštite od korona virusa "poklapaju" se sa merama koje se primenjuju kod respiratornih infekcija, virusa gripa. Takve podatke takođe možete naći na sajtu "Batuta":

RepublikaFoto: pixabay.com
  • Izbegavanje kontakte sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije
  • Izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde je veliki broj osoba na otvorenom ili zatvorenom prostoru
  • Pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi ili ako to nije moguće korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području)
  • Može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodormi, železnice, autobuske stanice, gradski ili međugradski prevoz..)
  • Pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcija kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna etikecija - održavanje rastojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama ili garderobom, često pranje ruku)
  • Izbegavanje kontakata sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim živim domaćim životinjama
  • Putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.

Kada je situacija u svetu u pitanju, ruska vlada je zbog širenja koronavirusa izrekla privremenu meru zabrane izvoza, nekih medicinskih proizvoda i opreme, uključujući zaštine maske i anitivirusne lekove, koja će važiti do 1. juna. Ministarstvo industrije i trgovine navodi da se na listi nalaze zaštine naočare, respiratorna zaština oprema, antivirusni lekovi, rukavice i odela.

Takođe, Evropa se suočava sa kašnjenjem u dostavi lekova i zaštitnih maski zbog širenja virusa korona, izjavili su juče zvaničnici EU.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading