Lekari otkrivaju: Da li Srbiji preti epidemija koronavirusa?

Autor: Pink, Republika

Vesti

07.03.2020

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac (43) iz Subotice, koji je prvi potvrđeni slučaj korona virusa u Srbiji, u dobrom je zdravstvenom stanju i nije životno ugrožen, a pojava manje epidemije u našoj zemlji ne može se isključiti, kažu lekari i napominju da nema razloga za paniku i strah, već za oprez i ozbiljnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Infektolog i načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, Mijomir Pelemiš, rekao je da zbog pojave koronavirusa u Srbiji nema razloga za strah i paniku, već za ozbiljnost i mobilizaciju svih zdravstvenih radnika i onih koji učestvuju u zbrinjavaju zaraženih tim virusom.

- To se i do sada radilo, neće se ništa posebno novo raditi ubuduće, osim što insistiramo da zdravstveni radnici u bolnicama budu pripravni i spremni, a sve je već organizovano - naveo je Pelemiš.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Mijomir Pelemiš

Kazao je da se pokazalo da su sve aktivnosti koje je zdravstevni sistem sprovodio dale rezultata i da su građani savesni i svesni šta treba da preduzmu da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje cele populacije.

- Oboleli se sam kontrolisao i sam izolovao svoju porodicu kad je shvatio da ima neku infekciju što je plus za sve nas - kazao je Pelemiš.

Epidemiolog Predrag Kon je, na pitanje da li Srbiji preti epidemija koronavirusa, kazao da postoji umereni rizik za pojavom novih slučajeva i dodao da se pojava eventualno manje epidemije ne može isključiti, ali da je najvažnije da se testiraju svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem iz Subotice.

RepublikaFoto: youtube.com/Palma Plus Jagodina
Predrag Kon

- To je već, koliko znam, urađeno. Vrlo je bitno da, ako neko dobije respiratorne tegobe, a radi na mestu gde ima mnogo kontakata sa drugima, da se ne pojavljuje na svom radnom mestu - kazao je Kon.

On je naglasio da bi epideomiološka situacija u Srbiji, da nema pretnje koronavirusom, bila bi potpuno uobičajena i izlazila iz sezone gripe.

- Svi sistemi nadzora za grip ovog puta će funkcionisati za eventualne slučajeve koronavirusa - rekao je Kon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading