OŠTRE KAZNE ZBOG KORONE: Za napuštanje izolacije do tri godine zatvora!

Autor:

Vesti

11.03.2020

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad su u pitanju naši državljani koji dolaze iz područja ugroženih koronavirusom, oni su u obavezi da budu u samoizolaciji 14 dana. Kako za Srpski telegraf objašnjava epidemiolog Predrag Kon, njima će na granici biti dostavljeno rešenje o obaveznoj samoizolaciji, koje moraju da poštuju. Za nepoštovanje ove odluke propisane su oštre kazne.

RepublikaFoto: Grad Beograd
Predrag Kon

Pravnici pojašnjavaju da je ova oblast regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Za njegovo kršenje zaprećena je novčana kazna od 30.000 do 150.000 dinara. Međutim, osoba koja se nije pridržavala rešenja o samoizolaciji, a ispostavi se da je zaražena, podleže i Krivičnom zakonu, odnosno protiv nje se može podneti krivična prijava i pokrenuti postupak.

- Nepostupanje po naredbi nadležnih zdravstvenih organa u slučaju epidemije tretira se kao krivično delo za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Mehanizmi za proveru se regulišu uredbom i mogu je sprovoditi zdravstveni radnici ili čak policija - napominje advokat Svetozar Vujačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zašto

11.03.2020 09:55

Kad me ujeo komarac, koji je opasniji o corone, nije bilo ovakvih pretnji. Znači možemo se oprostiti od shopinga u Italiji. Verovatno će tako biti i sa džihadistima koji sada ulaze i dolaze da zaglave (jer susedi nam nisu takve marve botovske da ih propuste), da bi nas poklali.