Farmakolog otkrio da li Ibuprofen pogoršava stanje u slučaju koronavirusa

Autor: B. PAUNOVIĆ

Vesti

18.03.2020

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Trenutno ne postoji terapija za koronavirus. Bilo koji potencijalni tretman, u bolnici ili na drugom mestu, ima za cilj ublažavanje simptome, a jedan od glavnih je temperatura", rekao je za Srpski telegraf farmakolog Janko Samardžić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto ilustracija

Dakle, opšti savet bi bio da pokušate da oborite temperaturu ukoliko pređe 38,5 stepeni, međutim, kada se postavi pitanje šta da popijete koristite stvar se komplikuje.

- Naime, za preparate na bazi ibuprofena (od kojih je kod nas najpoznatiji brufen) ispostavilo se da ne samo da neće ublažiti simptome korone, već ih potencijalno mogu i pogoršati. Bar tako tvrde glavni naučni savetnik Velike Britanije, Patrik Valans i francuski zvaničnici. Oni su upozorili da ljudi ne bi trebalo da uzimaju protivupalne lekove, poput ibuprofena, već umesto toga paracetamol, koji nije protivupalni - rekao je farmakolog.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran poručio je tako preko Tvitera: "Uzimanje protivzapaljivih sredstava moglo bi biti faktor pogoršanja infekcije. U slučaju da imate temperaturu, uzmite paracetamol. Ako već uzimate protivupalne lekove, zatražite savet lekara".

Nije, međutim, jasno da li je Veranov tvit zasnovan na dokazima dobijenim tokom ove epidemije koronavirusom ili se bazira na nekim ranijim istraživanjima.

I dr Tom Vingfild, viši klinički predavač i počasni lekar na liverpulskoj školi za tropsku medicinu, kaže da bi paracetamol mogao biti bolji jer je manje verovatno da će izazvati neželjene efekte.

Farmakolog Samardžić: Za sada nema dovoljno naučnih dokaza da ibuprofen pogoršava stanje, ali treba biti oprezan

Svemu se, konačno, pridružila i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je zvanično zatražila od svih koji imaju simptome koronavirusa da ne uzimaju ibuprofen bez lekarskog recepta.

Dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, objašnjava da se prema dostupnim naučnim podacima ne može još govoriti o povezanosti ibuprofena sa pogoršanjem stanja tokom infekcije korona virusom, ali podvlači da treba biti oprezan i uzimati ovaj lek prema uputstvu lekara.

- Ibuprofen je samo jedan od preparata iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). U ovu grupu medikamenata spadaju i flurbiprofen, diklofenak, naproksen i drugi, koji se uobičajeno koriste kao analgetici (lekovi protiv bolova) i antireumatici (lekovi protiv reumatskih bolesti). Za sada nema pouzdanih kliničkih studija i dokaza da bilo koji lek iz ove grupe, ukoliko se pravilno koristi, pogoršava stanje tokom infekcije. Ipak, treba biti oprezan i svakodnevno pratiti aktuelna saopštenja SZO i Ministarstva zdravlja Republike Srbije - istakao je dr Samardžić za Srpski telegraf.

Naš sagovornik, međutim, naglašava da je svakako paracetamol prvi izbora za povišenu temperaturu, bolove i druge simptome tokom virusnih infekcija. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading