Najveće žarište koronavirusa u Srbiji je u OVOM gradu, a evo odakle je stigao virus pravo kod njih!

Autor: Mediji

Vesti

18.03.2020

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveće žarište koronavirusa u Vojvodini, ali i celoj Srbiji, trenutno je u Kikindi, a u tom gradu sprovode se posebne mere.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Dva pacijenta, koja se leče u Kliničkom centru Vojvodine i čije je stanje najozbiljnije dolaze iz ovog grada. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je po svim epidemiološkim podacima virus u Kikindu došao iz Milana.

- Kikinda nam je najveće žarište u Vojvodini. To je po svim našim epidemiološkim podacima virus koji je došao iz Milana. Bitno je da je u ovom trenutku jedan deo građana Kikinde u izolaciji i to nam je trenutno najveći problem. Pojavljuju se sada i kontakti kontakata kontakata i zbog toga su ove mere uvedene u Kikindi i trenutno su na neki način najdrastičnije u odnosu na celu Srbiju - rekao je Gojković.

Dodao je da u Vojvodini postoji ozbiljan nadzor nad zaraznim bolestima i da su u Kikindi uvedene posebne preventivne mere da ne bi došlo do širenja dalje zaraze među građanima.

- Ono što je dobro je da svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa pacijentom koji je prvi zaražen, a to će uskoro već biti 14 dana, mislim sutra, da još nisu pokazali znakove obolevanja. Ukoliko istekne taj rok od 14 dana, još sve držimo pod kontrolom. Deo tima KCV-a već se nalazi u bolnici u Kikindi, kao ispomoć. U bolnici još uvek za sada nemamo infekcije. Deo u kojem je ležao pacijent je potpuno izolovan. I zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa tim pacijentom i pacijenti koji su ležali zajedno sa pacijentom, iako je taj pacijent bio odmah od starta izolovan, ne pokazuju znakove obolevanja. To je ono što je dobro - dodao je Gojković.

Zatvoreni ugostiteljski objekti, pijace, prodavnice

Pokrajinski štab za vanredne situacije izdao je juče naredbu da se zbog širenja koronavirusa u Kikindi obustavi rad svih ugostiteljskih objekta, svih pijaca, kao i da se zatvore sve trgovinske radnje, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

Štabu u Kikindi je izdata i naredba da se izvrši dezinfekcija svih javnih površina, zdravstvenih ustanova, autobuske i železničke stanice, a posebno autobusa za međugradski saobraćaj.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Naređeno zatvaranje svih ugostiteljskih i dela drugih objekata u Кikindi

Naređeno je i da se svi kontakti osoba koje su već bile u karantinu stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. kao i da se zabrani prijem novih korisnika u domove za stare i gerontološke centre.

Gojković je na konferenciji za novinare rekao da se kontakti zdravstvenih stručnjaka sa građanima ostvaruju na tri nivoa – na primarnom, preko zvaničnih kol centara i dodatnih brojeva svih 44 domova zdravlja u Vojvodini, te u posebnim prostorijama u okviru domova zdravlja.

- Reč je o izolovanim prostorijama u kojima su pacijenti sa akutnim respiratornim simptomima. Građani sa ozbiljnijim simptomima trebalo bi da se jave na brojeve telefona kako bi popričali sa lekarima i kako ne bi dovodili u dalju opasnost izolovane pacijente i pravili gužve. Izabrani lekari će, u velikom broju, dati svoje privatne brojeve telefona i tako ćete lakše moći da dođete do njih. U Klinički centar Vojvodine pacijenti će ići samo ukoliko pokazuju ozbiljnije simptom - naveo je Gojković i dodao da je veoma bitno da se telefonske linije ne opterećuju pozivima koji nisu u vezi sa zdravstvenim stanjem.

Osamdeset odsto pacijenata ima blage simptome

Sekretar je naglasio da trenutno 80 odsto pacijenata ima blage simptome, a 20 odsto tegobe koje se leče u ustanovama.

- Među njima je samo šest odsto onih koji zahtevaju ozbiljnije lečenje - rekao je Gojković

Napomenuo je i da se do kraja sedmice očekuje velika isporuka opreme iz Kine.

Pokrajinski sekretar nije preciziro koliko su rešenja o izolaciji izdali sanitarni inspektori na teritoriji Vojvodine, koliko tačno postoji respiratora u pokrajini, kao ni koje se sve bolnice u Vojvodini opremaju kada zaraza dostigne najveći pik.

- Sve brojeve imamo. Ali nam u ovom trenutku brojevi, po meni, uopšte nisu važni vezani za to. Sami ste čuli podatak koliko imamo respiratora u Srbiji i to je u ovom trenutku, za ovakvu situaciju, za ovakav scenario sasvim dovoljno. Ukoliko se budemo pridržavali svih ovih mera. Vi ne možete da kupite 100.000 respiratora, na tim respiratorima treba neko i da radi - rekao je Gojković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading