Sveštenici odložili osvećenje vaskršnje vodice, obustavlja se džuma namaz u džamijama!

Autor: Mediji, Republika

Vesti

21.03.2020

23:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom druge polovine Vaskršnjeg posta sveštenici neće vršiti osvećenja vaskršnje vodice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Prateći saopštenja Svetog Arhijerejskog Sinoda naše Svete Crkve, kao i preduzete mere i preporuke Vlade i naših državnih organa, usled uvođenja vanrednog stanja zbog širenja koronavirusa, Eparhija žička preduzela je mere opreznosti u svakodnevnim dešavanjima, bogosluženjima, obredima i kontaktima sa stanovništvom.

Arhijerejski namesnici dobijaće blagovremene savete za sveštenstvo i narod, uz mogućnost razjašnjavanja nedoumica sa kojima se susreću u trenutnim okolnostima, objavila je Eparhija žička na svom sajtu.

- U cilju prevazilaženja nastale opasnosti po opšte zdravlje ljudi i smanjenja mogućnosti prenošenja zaraze (virusa), odlučeno je da se između ostalog, zbog bliskih susreta i kontakata prilikom čina osvećenja vaskršnje vodice, po našim domovima, ovaj čin odloži do daljnjeg, dok ne prođe opasnost i rizik po zdravlje naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- Ovaj čin bi se mogao obaviti u vreme Petrovskog posta. Ostala bogosluženja služićemo po ustaljenom rasporedu, u cilju osvećenja duša i tela naših kroz jedinstvo sa Gospodom.

- Pozivamo sav naš narod da bude istrajan u molitvi Bogu u svojim domovima i hramovima, poštujući preporuke i mere naših crkvenih, nadležnih državnih i zdravstvenih organa. Umesto panike preporučujemo služenje bližnjima, posebno onima koji su zbog starosti najviše pogođeni novonastalom situacijom. Za to vreme prinosićemo usrdne molitve Gospodu za zdravlje i spasenje našeg naroda - apelovali su oni.

Bez klanjanja u džamijama

Na sednici Kriznog štaba Islamske zajednice juče je odlučeno da se, uzimajući u obzir sve okolnosti i obavezu zaštite ljudskih života, obustavi  obavljanje džuma namaza u svim džamijama, do daljenjeg.

Islamska zajednica preporučuje vernicima da klanjaju podne namaz kući.

- Sve pripadnike islama pozivam da se pridržavaju odlaka Islamske zajednice i da poštuju sve izrečene mere u borbi protiv virusa COVID-19, ta da u svom celokupnom ponašanju šrie pozitivnu energiju i pojačaju lični ibadet, dobročinstvo i solidarnost. Molimo Uzvišenog Stvoretitelja da nam podari milost i pomogne u borbi protiv ovog iskušenja - navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading