Danas slavimo velikog sveca koji je život proveo čineći čuda: Pomolite mu se danas za ozdravljenje!

Autor:

Vesti

27.03.2020

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Benedikta Nursijskog.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Prepodovni Benedikt iz Nursije u Italiji (480-543), brat blizanac svete Sholastike, smatra se ocem zapadnog monaštva u Evropi i jednim od najvećih svetih otaca Hristove vere.

Na njegovom "Pravilu svetog Benedikta" temelji se organizacija brojnih verskih redova. Sam benediktinski red ima svoju kolevku u Monte Kasinu u Italiji, 70 kilometara od Rima.

Osnovao je 12 manastira i ustrojavao život monaha po principu "Ora et labora" tj. "Moli se i radi".

Zanimljiv događaj iz života sveca:

Benedikt je tri godine živeo u pećini kao pustinjak. Kako je bio na glasu svetosti, jedna verska zajednica ga je zamolila da preuzme mesto poglavara koji je tada preminuo. Nekima od "redovnika" se ova ideja nije svidela pa su pokušali ubiti Benedikta otrovanim hlebom i vinom. Poput svetog Ivana evanđelista Benedikt je takođe na čudesan način Božjom intervencijom spašen od trovanja. Nakon što je napravio  znak krsta nad otrovanim jelom i pićem, shvatio je da ga pokušavaju ubiti, pa je prevrnuo čašu i zapovedio gavranu da odnese hleb.

Šest dana pred smrt on naredi da se otvori njegov grob, ranije pripremljen, jer svetitelj prozre da mu je kraj blizu. Sabra sve monahe, posavetova ih i predade duh svoj Gospodu, kome je verno poslužio u siromaštini i čistoti. Njegova rođena sestra, Sholastika, živela je u jednom ženskom manastiru, pa ugledajući se na brata svoga i sama se mnogo podvizavala i došla do velikog duhovnog savršenstva.

Kad sveti Benedikt ispusti dušu svoju, dva monaha, jedan na putu, a drugi opet u nekoj udaljenoj ćeliji na molitvi, videše istovremeno istu viziju: put od zemlje do nebesa zastrt skupocenim tkaninama i osvetljen po stranama redovima ljudi; na vrhu toga puta stajaše neki čovek neopisane krasote i svetlosti, koji im reče, da je taj put spremljen za Benedikta, Bogu omiljenoga. Po toj viziji ta dva brata saznadoše da je njihov dobri iguman otišao iz ovoga sveta.

Na današnji dan običaj je da se vernici pomole ovome svecu za zdravlje i zapale sveću u crkvi.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Tropar (glas 1):

Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Benedikte. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading