Operisali zaražene, nisu ni slutili šta im se sprema! Evo kako su se inficirali medicinari u KBC na Dedinju

Autor: Republika, Tanjug, Prva TV

Vesti

06.04.2020

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić uključio se u Jutarnji program Prve televizije i saopštio najnovije stanje u toj ustanovi.

RepublikaFoto: Prntscr Prva TV
Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić

- Prvo smo imali situaciju da su svi pacijenti bili bez ikakvih simptoma, dakle bez temperature, normalnu krvnu sliku, rendgen pluća. Bez ikakvih simptoma prošli su našu pripremu, krenuli na intervenciju, a onda posle 3-4 dana krenula je temperatura. Te temperature su uobičajena stvar i znali smo sa njima da se nosimo, koje imaju i druge uzorke. Iz predostrožnosti smo ih testirali na koronavirus i on je bio pozitivan - istakao je Bojić.

Kako je dalje naveo, to im je bio znak za uzbunu, da te pacijente hitno evakuišu u korona bolnice, a da se potom testiraju i svi zaposleni i pacijenti.

- Dobili smo porazne rezultate, sinoć i juče dobili smo od 250 testova, 67 zaposlenih je pozitivno i 14 pacijenata. To znači da su pacijenti bez simptoma dolazili na institut i mi smo ih operisali, sa uobičajnom zaštitom, ali kao korona negativne, a zapravo su bili pozitivni - objašnjava Bojić.

Najpre su to bili anesteziolozi, hiruruzi i radnici intenzivne nege, tako se i širila infekcija.

"Kako bismo izbegli onaj scenario koji se dešavao u italijanskim bolnicama, uspeli smo da presečemo taj začarani krug širenja zaraze. Od 67 zaposlenih, 11 su lekari, ostalo su medicinske sestre i pomoćni radnici u zdravstvu. Od njih 67, 61 nema simptome, ostali imaju blage slike. Kovid pacijente nismo mogli da uputimo u kovid bolnice jer nije bilo mesta. Testirali smo i pacijente koji su čekali neku intervenciju i od njih 17 našli smo 5 pozitvnih, time smo potvrdili da ulaze pacijenti potpuno spremni za zahvate, ali su zaraženi i to bez simtpoma. Taj lanac moramo zaustaviti", upozorava direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

- Zato je važno da testiramo sve zaposlene da presečemo taj lanac. Imamo još radnika da nastavimo normalan proces rada, ali moramo imati zaštitnu opremu kao da su pacijenti zaraženi i da ako je to moguće da testiramo one koje ulaze za neophodnu intervenciju. Verujem da smo presekli lanac koji je pretio da se fatalno završi. Želim još jednom da čestitam svim lekarima jer su oni pravi heroji - dodao je Bojić.

Savetuje pacijentima da ne kreću ka Institutu, da se pre svega telefonski konsultuju, da koliko je to moguće se odlože intervencije, barem za ove dve nedelje koliko se infekcija ne može kontrolisati. Sada se više ne može pratiti lanac zaraze, to se otrglo kontroli, samo prekid kontakata je rešenje. Zato je naš apel da ostanu kod kuće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ducili

08.04.2020 08:22

Ili je scenario obrnut. Mozda je neko od lekara bez simptoma lecio bolesnike a i bio u drustvu osoblja pa zarazio sve na klinici. sireci virus od jednog do drugog