Srbija u jeku korone: Dobre vesti iz Kraljeva, loše iz Prijepolja

Autor:

Vesti

06.04.2020

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na hiruškom odeljenju bolnice u Prijepolju jedna medicinska sestra je zaražena koronavirusom, ali ne na radnom mestu, dok je delu osoblja određena izolacija. S druge strane ohrabrujuća vest stiže iz Kraljeva gde danas nema novih slučajeva zaraze koronom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

- Danas se vrši dezinfekcija bolnice i hiruško odeljenje u Prijepolju će nastaviti sa radom nakon toga - izjavio je za Tanjug direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

- Rad će se nastaviti sa onim osobljem koje je do sada bilo na odmoru, tako da se neće prekidati sa radom - rekao je Božović za Tanjug i naveo da je ovo izolovani slučaj u Zdravstvenom centru.

Rekao je i da su u Zdravstvenom centru pre sedam dana zaposlili 30 novih lekara i 70 medicinskih sestara od kojih je najviše primljenih u Opštoj bolnici Užice.

On je dodao da su trenutno 23 osobe u Zlatiborskom okrugu pozitivne na covid 19 i da su one zbrinute u Opštoj bolnici u Užicu do dobijanja rezultata testova, a zatim će, ukoliko su pozitivni biti prebačeni u Beograd.

S druge strane u Kraljevu, negativni su rezultati svih 16 briseva, uzetih u subotu.

- Trenutno imamo četiri pozitivna pacijenta sa teritorije grada Kraljeva, tako da je epidemiološka situacija u gradu sasvim zadovoljavajuća - rekao je u ponedeljak epidemiolog dr Radovan Čekanac.

On je izrazio žaljenje zbog smrti četrdesetosmogodišnjeg muškarca koji je u Kraljevu bio prvi registrovani slučaj infekcije virusom korona. Čekanac je rekao da je bio veoma oprezan kod ranijih procena epidemiološkog stanja u gradu na Ibru, jer je očekivao najveći udar krajem marta ili početkom aprila, zbog više od hiljadu građana koji su ovde došli iz inostranstva od 16. do 21. marta.

- Svi oni su ovde već od 16 do 21 dan, a najčešći inkubacioni period je oko 14 dana. Možda imamo "asimptomatske" i zbog toga i dalje moramo da budemo oprezni. Naročito je važan period narednih nedelju dana. Ako ostanemo na ovom nivou broja pozitivnih uz, možda, još nekoliko slučajeva, možemo u budućnosti da držimo stvar pod kontrolom - kazao je Čekanac.

On je apelovao na građane Kraljeva da se i dalje pridržavaju propisanih mera i da, zbog žarišta virusa u okolnim gradovima, ne napuštaju teritoriju grada bez preke potrebe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading