Direktor Dedinja ugrozio zaposlene i pacijente: Zaraženo 67 ljudi, Bojić neće da se testira?!

Autor:

Vesti

08.04.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada je 67 medicinskih radnika Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje zaraženo koronom, direktor ove zdravstvene ustanove dr Milovan Bojić mrtav hladan poručuje da se nije testirao niti će to učiniti dok ne budu testirani svi zaposleni na institutu. On tvrdi da su KOVID-19 u bolnicu uneli pacijenti koji su operisani kao zdravi, da bi se kasnije ispostavilo da su zaraženi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milovan Bojić

Za to što ne smatra da bi trebalo da se testira, Bojić ima prilično čudno objašnjenje.

- Mi smo testirali sve koji su bili u dodiru sa zaraženim pacijentima. Lekare, medicinske sestre, čak i spremačice, koje rade na održavanju higijene. Ja se lično nisam testirao jer smatram da treba prepustiti šansu zaposlenima koji su bili izloženi. Testiraću se na kraju, tek kad svi budu uradili testove - poručio je dr Bojić, ne navodeći kakve tačno veze ima njegovo testiranje sa testiranjem ostalih na institutu, kao da se to ne može uraditi svima istovremeno.

 

Državni sekretar ipak u "Mišoviću"

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
KBC Dragiša Mišović

Dragan Jeremić, državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, koji se do juče lečio kod kuće, prevezen je u KBC "Dragiša Mišović" nakon odluke Vlade Srbije i Instituta "Batut" da se svi zaraženi virusom korona moraju lečiti u bolnicama ili improvizovanim bolnicama. Do sada su pacijenti poput Jeremića, sa blažom kliničkom slikom ili oni bez simptoma, mogli biti lečeni kod kuće.

- Zvao me je infektolog da me obavesti o tome da će doći po mene, nedugo nakon toga je došlo vozilo da me odveze u " Mišović" - rekao je Jeremić za naš list.

Kako za Srpski telegraf kaže sagovornik sa Bojićevog instituta, koji je, razumljivo, želeo da ostane anoniman, nikom od zaposlenih nije jasno zašto ih direktor na ovaj način dovodi u opasnost jer niko ne zna da li je i on možda zaražen i da li im može preneti zarazu iako nema simptome.

Pozvali smo dr Bojića da saznamo zašto izbegava testiranje na koronu, ali nas je prekinuo i pre nego što smo uspeli da postavimo pitanje.

- Izvinite, nisam u poziciji da dajem izjave, imam u bolnici ruske epidemiologe i njihove stručnjake, radimo dezinfekciju - kratko nam je rekao.

Bojić: Izvinite, nisam u poziciji da dajem izjave

Na pitanje da li možemo da se čujemo malo kasnije, on je i to odbio.

- Posle toga imam krizni štab oko infekcije u bolnici. Hajde da to ostavimo za neko bolje vreme. Uvek sam vam izlazio u susret, ali sad moramo i da radimo - dodao je on.

Među 67 obolelih radnika na Dedinju, 11 su lekari, a ostalo su medicinske sestre i pomoćni radnici. Njih 61 nema nikakav simptome, a šest ima samo blagu kliničku sliku. Zaraženo je 14 pacijenata.

Milovan Bojić

- rođen 13. marta 1955. u Kolašinu, medicinu završio u Beogradu

- u politiku ušao 1995. kao član SPS, ali se brzo prebacio u JUL

- 2000. postao ministar zdravlja

- zvali su ga Šešeljev lekar zbog bliskosti sa liderom radikala o čijem je zdravlju brinuo dok je ovaj bio u Hagu

- tokom petooktobarskih promena ćerku su mu ošišali naćelavo

- 2012. prvostepeno osuđen na 10 meseci zatvora, po optužbi da je od 1995. do 2000. godine oštetio Institut Dedinje

- 2015. ga Apelacioni sud oslobodio optužbi

- 2017. ponovo imenovan za direktora Instituta Dedinje

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
ducili

08.04.2020 08:15

Nista me ne cudi od coveka kakav je Bojic. Sta je sve uradio ne bi trebao ni da moze da radi u struci. Covek bez karaktera i moralnih principa. Zato nam je zdravstvo i izgubilo kvalitet i postovanje zbog ovakvih kakav je Bojic. Uzas od coveka. Tuzno je da mu je dozvoljeno da radi a kamoli da vodi kliniku

Cana

08.04.2020 08:44

Pre oko 3 nedelje bio je zarazen navodno 1 lekar, a 40 tak radnika kuci u izolaciji. Posle 14 dana su se vrastili na posai i sad opet???? A pacijenti krivi? Da li ima propusta u vezi zastite? Da li je mozda olako shvatano? Da li je ponasanje zaposlenih u pvt vreme neadekvarno? Zasto se i on netestira? Zasto zaposleni nisu u bolnicama? .....i na kraju molim da se neko pozabavi , zasto se te nove tehnologije i tehnike operacije, neinvazivne itd, primenjuju u svrhu " zdravstvenog turizma" , a nasim ljudima samo za debele pare??? I ko trpa parebu dzep od toga? Hvala ako se neko pozabavi pitanjima!

Tanja

08.04.2020 20:26

Mog muza su zarazili na operaciji baj pasa,šesti dan su krenuli simtomi,nisu reagovali,juce je preminuo,dete mi je postalo siroce.