U izolaciji nema fizičke aktivnosti - deca je biti NERVOZNA! Stručnjak savetuje kako da im organizujete vreme

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

08.04.2020

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su virus i izolacija trenutno poremetili naše živote, to ne znači da nemamo prostora i mogućnosti za bavljenje drugim stvarima. Ovo se odnosi i na decu, kojoj naročito teško pada zatvoren prostor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Držaćemo se slogana: virus radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš - ovako novonastalo stanje objašnjava master učitelj i O. L. I. psihološki savetnik Mirko Miljković, i dodaje:

- Ne zaboravite, od dece ne možete ništa da sakrijete. Ona takođe mogu da osete strah, strepnju i brigu od nedovoljno jasnih informacija koje stižu sa svih strana. A čime možemo da im zaokupimo pažnju? Već jesmo. Nastavom posredstvom TV i interneta. Oni su deca 21. veka i sve može da im bude interesantna motivacija. Ključna veština bi se odnosila na takozvanu konstantnost objekta, odnosno istrajnost u učenju i nadogradnji sopstvenog znanja radi uspešnog završetka školske godine.

Mimo školskih obaveza, deca po svojoj prirodi imaju potrebu da budu u pokretu, fizički aktivna i da energiju isprazne kroz fizički napor. To nije nikakav problem, kaže sagovornik:

- Organizujte deci trening unutar izolacije. Možete sa njima da se igrate "žmurke", "dan-noć"... Organizujte im koš u stanu, vijaču. U suprotnom, bez fizičke aktivnosti, dete će biti nervozno, a nagomilana energija neće mu dopustiti da se oseća relaksirano.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Napravite planer

- Planer ne može da sadrži samo igru i zabavu. U njega moraju da budu uvrštene i školske obaveze, TV predavanja, razgovor sa učiteljem posredstvom interneta, vežbanje i realizacija zadataka. Naravno, uključite i trening, kao i vreme potrebno za odmor uz crtane filmove, igranje igrica ili nešto drugo što mališani vole. Mogu i da se umreže i da, sa drugarima iz odeljenja, vode grupne razgovore. U celoj priči je važno da roditelji budu otvoreni, iskreni, da im pruže ljubav i razumevanje, ali nikako da ne zaborave na disciplinu - kaže Mirko Miljković.

Izvucite iz date situacije najbolje, poručuje Miljković roditeljima. Pružite vašem detetu veštinu organizacije sopstvenog vremena. Papir i olovka su sve što vam je za to potrebno. Pomozite mu da napravi dnevni planer i objasnite ideju organizacije. Neka pišu planer svake večeri za sutrašnji dan, sa napomenom da treba i da ga ispoštuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading