"Rep epidemije" može da bude žestok! Kon objasnio šta ovaj izraz znači i koliko je opasan

Autor: Blic

Vesti

11.04.2020

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rep epidemije, novi je izraz koji smo čuli, a od kako se borimo protiv korona virusa. Juče ga je upotrebio epidemiolog iz Niša, dr Branislav Tiodorović, a zatim je, šta je to tačno, objasnio i epidemiolog dr Predrag Kon. Evo o čemu se radi i koliko je taj "rep" zapravo opasan.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Ono što se događalo u velikim gradovima sa zakašnjenjem se javlja na jugu Srbiji i trajaće još neko vreme, tako da ćemo posle Uskrsa imati rep epidemije - rekao je juče dr Tiodorović.

On je apelovao na građane da ostanu kod kuće i da se pridržavaju svih mera. - Bolje je nego što je bilo, ali sada nam treba gvozdena disciplina. Da isteramo sledeću nedelju i mislim da ćemo stati na zelenu granu - rekao je Tiodorović.

Rep epidemije bila je tema i redovnog preseka stanja oko korona virusa, a dr Kon je, odgovarajući na pitanje novinara, objasnio o čemu se zapravo radi i šta taj termin znači.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branislav Tiodorović

Ispostavilo se da taj "rep" uopšte nije naivan. - U respiratornim epidemijskim procesima sve traje od 6 do 8 nedelja, a ako ide eksplozivno ide 6 nedelja. Međutim, mi možemo da imamo produžetak epidemije i da ide od 12 ili 13 nedalja. A rep - to je zapravo kada se epidemija ugasi, a ostane nam osetljivost starih osoba i dece, a virus se vrati nazad. Da li u ovoj ili sledećoj sezoni... Može da se desi i na leto, što je ređe, ali sledeće zime, moguće je, to zavisi od viursa - objasnio je Kon.

Može da bude žestok

Rep epidemije, istakao je, može da bude žestok, situacija može da zavara ljude kada mislimo da je sve gotovo. A taj pandemijski rep udara i dan danas zato što nismo vakcinisani.

- Sve što radimo u 21. veku jeste da čekamo vakcinu - istakao je.

Postoji, međutim, i druga varijanta je, dodao je, a to je da se razboljevamo, pa da steknemo imunitet. Nekada su, kaže, vodili decu da se zaraze boginjama, recimo, da bih ih preležali i postali imuni.

- Tako neko može da ode da vidi gde je najbolje da se zarazi koronom. Ali to je sve teoretisanje, najbolje je da sačekamo vakcinu - kazao je epidemiolog Kon.

Kako je dodao, taj rep može da nam se desi, jer smo mi našu krivu razvukli.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading