CEPA PLUĆA: Nestorović objasnio zbog čega respirator može da pogorša stanje ovog organa

Autor:

Vesti

17.04.2020

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pulmolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Branislav Nestorović pojasnio je problem kod primene respiratora za tretiranje pacijenata obolelih od koronavirusa.

Foto: Ilustracija

- Respirator se koristi kada pluća otkažu. On mehanički "gura" vazduh u njih, i na taj način omogućava disanje - rekao je Nestorović prilikom gostovanja u emisiji "Fokus" na B92.

Korišćenje ove mašine, napominje Nestorović, ne predstavlja rizik kod pacijenata koji imaju zdrava pluća. Međutim, kad su ona već oštećena, respirator može dodatno da im pogorša stanje.

- Mi ne možemo da znamo u kakvom su stanju pluća obolelog i da na osnovu toga odredimo pritisak vazduha iz respiratora - navodi pulmolog i dodaje da preveliki pritisak "cepa" ovaj organ.

On smatra da pacijenti treba da se priključe na ovu mašinu u poslednjem trenutku, kad više nema izbora, jer bez nje nemaju šanse da prežive.

Nestorović procenjuje da 60% obolelih na respiratorima mogu uspešno biti skinuti sa njih.

Prema njegovim rečima, ovo su dobre brojke jer u SAD samo 20% pacijenata preživi mehaničku ventilaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading