Dr Ašanin: Da se ovakva epidemija desila pre par godina, ne bismo izdržali ni dve nedelje

Autor: Blic

Vesti

21.04.2020

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kliničkog centra Srbije, prof. dr Milika Ašanin rekao je kako će nova laboratorija "Vatreno oko" raditi 24 sata u Kliničkom centru Srbije i da će ostati tu trajno.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Milika Ašanin

- Ovo je najsavremenija laboratorija i jedina koja postoji u našem regionu. U mogućnosti smo da pacijente koji su se već oporavili ponovo testiramo. To je bio građevinski poduhvat, za dve nedelje je opremljen prostor od 750 kvadrata, podeljen u četiri celine, sa posebnom opremom i aparatima. To je jedan automatizovani zatvoreni sistem - rekao je Ašanin gostujući na TV Pink.

On je objasnio zbog čega je laboratorija dobila naziv "Vatreno oko". - To je jedna bajka. To je oko koje može da vidi sve prevare, čudovišta ili đavola, a u ovom slučaju to je virus - istakao je on.

Ašanin je rekao kako su pripreme krenule na vreme jer smo imali "upozorenje" iz drugih zemalja u kojima je epidemija korona virusa počela ranije.

- Naš zdravstveni sistem se pokazao kao vitalan. Pre nas, desile su se epidemije u drugim zemljama, bili smo upozoreni, kao struka smo počeli pripreme. Već u februaru smo napravili sobe za izolaciju u Kliničkom centru gde imamo Infektivnu kliniku i ozbiljnu epidemiološku službu. Pripremali smo se za ovakvu situaciju. Da se ovo desilo pre par godina ne bismo izdržali ni dve nedelje - kazao je on.

Ašanin je objasnio i da su nabavili opremu za Kliniku za pulmologiju. Imali su 140 respiratora, a od početka epidemiju nisu dobili nijedan. On je približio sliku pacijenta na respiratoru.

- Ti pacijeti u kliničkoj slici često imaju pneumoniju, zapadaju u teške respiratorne probleme i direktno su ugroženi, zbog čega je potrebno na sve načine dobaviti im kiseonik. Pojačali smo ekipe na intenzivnoj nezi na pulmologiji, imamo po šest anesteziologa, rade na po četiri časa. Oni su najobučeniji da nađu najbolje parametre na respiratoru, da vode pacijente kroz taj period koji je jako kritičan - istakao je on.

Ašanin je objavio i optimistične novosti. - Skinuli smo desetak pacijenata sa respiratora. Na Infektivnoj klinici imamo samo četiri bolesnika. Nema opuštanja, ali postoji pomak - zaključio je Ašanin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading