Znate li koliko se rukavica potroši samo za jedno skidanje skafandera i da se oni posle SPALJUJU?

Autor: Blic, Republika

Vesti

24.04.2020

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medicinsko osoblje koje radi sa zaraženima koronavirusom mora da oblači skafandere, koji se posle nošenja spaljuju. Veći problem od oblačenja je svlačenje, jer je to trenutak kada može da dođe do zaražavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pacijenti sa Kovidom-19 zbrinjavaju se i na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu, koji može da primi 250 pacijenata.

Ta bolnica je namenjena pacijentima sa lakšim simptomima i injih ima između 170 i 180. U slučaju pogoršanja njihovog stanja, preusmeravaju se u kliničke centre namenjene za teže pacijente.

Ortopedi dr Dejan Aleksandrić i dr Branislav Krivokapić kažu da je ovo nova situacija za njih, ali da su uspeli da se prilagode uz pomoć internista, ali i infektologa koji im pomaže u proceni kliničke slike pacijenata.

Dr Krivokapić ističe da straha kod osoblja pred ulazak u crenu zonu nije bilo, iako je očekujuće da se pojavi, dok dr Aleksandrić navodi da svi stoički podnose ovu situaciju.

- Cela ekipa medicinskih sestara i spremačica, koje imaju opravdan razlog za veći strah jer su u bližem kontaktu sa pacijentima, stoički to podnose - naveo je dr Aleksandrić.

Budući da su hirurzi, oblačenje skafandera koji su obavezni, nije problem, kao ni orijentacija u sterilnoj zoni. Svlačenje je već teže.

- Svlačenje nije tako lak posao i sve instrumentarke su išle na Infektivnu kliniku na obuku kako bi reagovale na najbolji način i presvukle se tako da ne dođe do kontaminacije - rekao je dr Aleksandrić, a preneo "RTS".

Nakon svlačenja, skafanderi se spaljuju. Prilikom skidanja, promene se četiri para rukavica.

- Jednim skinete vizir koji je najizloženiji, posle morate da menjate kako koji sloj skidate, do onih direktno na licu i opet jedne čiste da biste mogli da izađete napolje - objašnjava Aleksandrić.

Budući da je teško raditi u skafanderima, smene na Banjici traju četiri sata. Najveći problem predstavlja vizir, koji pritiska glavu, pa mnogi posle imaju glavobolju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading