DOKTORKA GRUJIČIĆ OTKRIVA STANJE NA ONKOLOGIJI: Zaraženo 97 zaposlenih i 91 pacijent

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

27.04.2020

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Od 930 zaposlenih 445 je testirano, a od toga 67 je pozitivno na korona virus. Jedan je već bio dva puta negativan, tako da ga možemo smatrati izlečenim, a za jednog zaposlenog se čekaju rezultati. Većina njih je u banjama jer su bili asimptomatski, a 15 njih koji su imali simptome, od pneumonije do toga da nam je jedna inženjer na početku same epidemije bio na respiratoru. Sada se, hvala, bogu oporavio", rekla je za RTS prof. dr Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/ZdravljeTV - Zvanični kanal
Danica Grujičić

Kada su u pitanju pacijenti, dodala je, od 171 testiranog na prisustvo korona virusa, 91 je bio pozitivan, a od toga je 36 imalo simptomatologiju upale pluća dok su ostali bili bez simptoma.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku ne radi samo stacionar radioterapije.

- Rade i hirurgija i dnevna bolnica raditerapije i hemioterapije i hemioterapija i dijagnostika za one pacijente koji dođu kod nas. Jedino što smo morali da zatvorimo jeste stacionar raditerapije gde pacijenti leže i po mesec i po ili dva meseca, gde je nemoguće kontakte među njima prekinuti i gde je bio najveći broj kovid pozitivnih pacijenata i zaposlenih. Očekujemo da ćemo moći da otvorimo stacionar postepeno, od 4. maja, gde će prednost imati oni pacijenti kod kojih smo morali da prekinemo terapiju i da doradimo to što je odstalo, dok ćemo druge pacijente koji su bili pri kraju svoje terapije dignostikovati na skenerima i magnetnim rezonancama. Takođe će oni imati prioritet u odnosu na ostale bolesnike - rekla je dr Grujičić.

 

"Nastavićemo sa konzilijumima na daljinu"

Osim raspuštanja stacionara radioterapije, na Institutu je uvedeno pravilo elektronskih konzilijuma na daljinu, gde se sada, dodaje profesorka, više oslanjaju na izveštaje svojih kolega u onkološkim dispanzerima i kolega koji pregledaju pacijente.

- Tako da na konzilijumima gde je generalno bila velika gužva, nekada i po 100 ljudi, više te gužve nema. Pacijenti donose svoju dokumentaciju. Lekar koji ih je ambulantno pregledao je dužan da napiše u kakvom je stanju i onda se donosi zajednična odluka da li se dalje lečenje nastavlja hirurškom intervencijom, hemioterapijom, predhirurškom intervencijom, radioterapijom, palijativnom terapijom i slično. Tako da su te gužve koje su bile od jutra do popodneva izbegnute i mislim da ćemo sa time nastaviti. Takođe, više nema putovanja naših lekara u centre u unutrašnjosti. Uspeli smo, preko elektronskih veza, da napravimo konzilijume na daljinu i to je sasvim lepo funkcionisalo. Moramo pokazati veće poverenje prema kolegama u unutrašnjosti i verovati njihovim izveštajima - objasnila je dr Grujičić.

 

Prema njenim rečima, Institut je zaštitnu opremu dobijao među prvima. Ona kaže da je moguće da je bilo zaposlenih koji su nezadovoljni, ali dodaje da je to njihov subjektivni osećaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dr Grujičić je naglasila da svi pacijenti koji bi trebalo da počnu lečenje, moraju najpre da se testiraju na Kovid-19 u svojim domovima zdravlja.

- Oni koji to ne budu uspeli, mogu biti testirani sa našim internim uputom u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" koji se nalazi svega 50-tak metara od našeg Instituta. Svi ostali pacijenti moraju doneti potvrdu da su kovid negativni. U poslednjim kontaktima sa Kriznim štabom, svi domovi zdravlja su dobili dopis da moraju da testiraju takve pacijente u posebnim jedinicama - rekla je profesorka i dodala da se to odnosi na pacijene iz cele Srbije.

Ona je dodala da pacijenti koji se jednom do dva puta godišnje kontrolišu, a nemaju aktivnu terapiju, svoje kontrole bi trebalo da odlože do juna.

 

Trijaža i dalje obavezna

Prema njenim rečima, u Institutu za onkologiju i radiologiju danima nema gužve, sem u jutarnjim časovima kada je najveći broj prijema onih kojima je potrebna hemioterapija.

- Moramo i dalje zadržati trijažu. Dakle, svakom pacijentu se mora proveriti telesna temperatura, mora se uzeti detaljna epidemiološka analiza i to je pravi način da sprečimo da se kovid pojavi ponovo kod nas u Institutu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Maja

27.04.2020 17:13

Moj otac je vec dve nedelje u bolnici, zarazen Covid-om kod vas na Institutu za Onkologiju. Izbacen je sa Instituta i poslat kuci kao navodno bez simptoma, bez rezultata testa ( gde je inace moja majka , inace rizicna grupa ). Koliko je takvih koji su morali posle vaseg Instituta , sve sa temperaturom da jure Covid ambulante ? i nije tacno da su zaposleni imali opreamu od pocetka. Sto se mene tice vi treba da odgovarate za ovaj javasluk....