Paklena rana koja peče i danas! Bolna sećanja proteranih u akciji "Bljesak": Žrtve su padale na sve strane, nikog nisu žalili!

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

01.05.2020

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U akciji "Bljesak", koju su 1. i 2. maja sproveli pripadnici hrvatske vojske, sa vekovnih ognjišta u zapadnoj Slavoniji proterano je 15.000 Srba, koji su spas potražili u Republici Srpskoj i Srbiji. Njihova sećanja na taj događaj i danas peku.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

U akciji hrvatske vojske i policije, koja je trajala više od 30 sati, učestvovalo je oko 16.000 hrvatskih vojnika i policajaca. U izbegličkoj koloni je te 1995. bila četveročlana porodica Stupar iz Okučana.

- Bilo je pakleno to jutro, nikad se zaboraviti ne može u životu, to su bile granate sipale da se ciljevi nisu birali, žrtve su padale na sve strane, i mladi i stari i deca, znači nisu birali niti su koga žalili toga - seća se Drago Stupar, koji sada živi u Novom Sadu.

Najveći broj izbeglih Srba spas je potražio u Vojvodini. Tih teških dana se priseća i Nada Bibić koja je u Bljesku 1995. izbegla sa porodicom iz Okučana.

- Bilo je jako teško zato što nismo imali nikakvih sredstava, morali smo da idemo na nadnicu, naročito ja, a deca su mala bila, ostavljala sam ih po ceo dan same, iz dana u dan, godinama je to tako trajalo - priča Nada Bibić iz Elemira kod Zrenjanina.

Hrvatski vojnici

Izbeglim Srbima iz Hrvatske najpre je trebalo obezbediti krov nad glavom a zatim ekonomski ih osnažiti, zato je 2006. godine pokrajinska vlada osnovala fond za pružanje pomoći ovoj populaciji stanovništva.

Od svog osnivanja do danas fond je kroz programe stambenog zbrinjavanja obezbedio pomoć za 1.300 porodica od toga za 500 porodica za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i za 800 porodica pomoć u građevinskom materijalu.

- Od pojave pandemije izazvane Kovidom-19 takođe smo urgentno reagovali u odnosu na pomoć ovoj populaciji, socijalno najugroženijim porodicama iz ove populacije pokrajinska vlada je opredelila 1.500 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda - kaže Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Pre rata na području zapadne Slavonije živelo je oko 70.000 Srba, a prema podacima "Veritasa" vratilo se tek uglavnom 1.500, uglavnom starijih lica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading