HEROJI ŽIVE VEČNO! Poslednje reči pukovnika Milenka Pavlovića i danas odzvanjaju, a muk na radio vezi nakon pada kida dušu!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

04.05.2020

06:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!", ovo su poslednje vojničke reči koje je pukovnik Milenko Pavlović izgovorio pre nego što je poleteo u smrt pre tačno 21 godinu, na današnji dan, 4. maja 1999. godine.

RepublikaFoto: Public
Milenko Pavlović

Sukobio se sa moćnim protivnikom u bici za koju je znao da će biti izgubljena. Pružio je otpor koji ga je, na nebu iznad Valjeva, koštao života.

Saborci, vojnici, potomci i grđani ne daju da ova legenda od čoveka bude zaboravljena. Sećaju se dobro da je pukovnik od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO insistirao da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu.

Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz mladog pilota i sam se vinuo put rodnog kraja.

Borba je bila neravnopravna, ali herojska. Trebalo je odbraniti valjevo od 16 aviona koji su se namerili da gađaju ciljeve, a pre svega Krušik...

Čim je uzleteo, počela je nevolja - radar više nije radio. Ipak, sukobio se sa silom, zbunio neprijateljske pilote i sve bi se možda dobro završilo da ga oko 12.45 nisu pogodile tri rakete sa holandskih aviona F-16 ispaljenih čak iz Tuzle.

Od ovog udara Pavlović je poginuo. Nažalost, u Valjevu se najpre slavilo - svi su mislili da je oboren neprijateljski avion, dok se nije ispostavilo da je u pitanju naš MIG.

Njegov let trajao je dvanaest minuta. Kada su ga kolege iz operativnog centra pitale da li vidi neprijateljski avion, on im je odgovorio: "Vidim ih, ali vide i oni mene".

Poslednje reči bile su: "Imaju me".

Pukovnik Milenko Pavlović bio je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, a školovao se u Mostaru, u gimnaziji "Maršal Tito".

U Zadru je završio Vazduhoplovnu akademiju.

Država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Aerodrom u Batajnici nosi njegovo ime

Aerodrom u Batajnici od prošle godine poneo je njegovo ime, a tako se zove i ulica koja od centra ovog naselja vodi ka Aerodromu.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću "Let u smrt", autorke Slađane Zarić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Panta

04.05.2020 06:43

Večna mu slava i hvala. Njemu i svim borcima palim za domovinu.