Da li žene imaju dovoljno prilika da se pokažu na liderskim pozicijama? Evo šta građani Srbije misle!

Autor:

Vesti

21.05.2020

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje studenata druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu na temu Zastupljenosti žena na značajnim društvenim položajima u Srbiji pokazalo je da ženama treba pružiti više prilika da pokažu svoje umeće na liderskim pozicijama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživanje je sprovedeno u aprilu ove godine, a učestvovalo je 710 punoletnih građanki i građana svih generacija iz Republike Srbije.

Jedan od ciljeva bilo je ispitivanje statusa i položaja žene, odnosno koliko su žene uspele da ostvare ravnopravnost sa muškarcima.

Rezultati ove studije pokazali su da, ako pitate muškarce, bitnu ulogu prilikom zapošljavanja žena igraju stručna kvalifikacija i radno iskustvo, fizički izgled, kao i bračni i roditeljski status.

Ako govorimo o mobingu, većina smatra da su žene podložnije istom u većoj meri u odnosu na muškarce.

Među ispitanicima vlada mišljenje da ženama nije pruženo dovoljno prilika da pokažu svoje umeće i sposobnosti na liderskim pozicijama i da je upravo to razlog veće zastupljenosti muškaraca na istim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, postoje i podaci koji nam govore o tome da zapravo nisu žene te koje su stigmatizovane u pojedinim oblastima, već da su to muškarci.

Ženama pripadaju uloge u obavljaju mnogih poslova, dok muškarcima ostaje da se bave nekim takoreći fizički težim poslovima pa samim tim oni u pojednim temama postaju ugroženija grupa, nasuprot žena.

Naime, ovim istraživanjem smo došli do konkretnih podataka koji zapravo ne pokazuju toliko loše rezultate.

Činjenica je da na mnogim segmentima mora da se radi, menja i unapređuje uloga i položaj žena, kako bi se postigla totalna ravnopravnost. To je ono na čemu treba raditi u narednom periodu i ka čemu treba težiti kako bismo postigli da nam društvo bude ravnopravno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na vodećim pozicijama potrebno nam je više muškaraca ili žena?

Muški ispitinici su u većini odgovorili da su neutralni, tačnije njih 77 odsto. Na isto pitanje kod žena ističe se isti odgovor, samo u nešto manjem procetnu, kod žena je ukupno njih 59 odsto za neutralni odgovor.

Muškarci su uglavnom saglasni sa tvrdnjom da ženama nije pruženo dovoljno prilika da pokažu svoje sposobnosti za rad na izvršnim pozicijama. Ženski ispitanici su u nešto većem procentu saglasni sa ovom konstantacijom.

Na tvrdnju da ne veruju ženama policajcima, a da su muškarci mnogo snažniji i bolji policajci, muški ispitanici su odabrali najviše opciju uopšte nisam saglasan, tj. njih 47,6 odsto i to je dokaz da ne postoji predrasuda među ljudima da su muškarci bolji policajci od žena. Za oko 20 odsto više nego kod muškaraca, saglasne su i žene, tačnije njih 68,5 odsto.

Kao rezultat sprovedenog istraživanja dolazimo do podataka da 55 odsto ispitanika uopšte nije saglasno s tim da koliko god lično verovali u jednakost polova pre bi zaposlio muškarca u svojoj firmi, dok skoro 3⁄4 ženskih ispitanika takođe uopšte nije saglasno s ovom tvrdnjom.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da najveći procenat ispitanika (39%) uopšte nije saglasan s tim da su u celini muškarci bolji političari od žena. Kod žena 63 odsto ispitanih uopšte nije saglasno s time.

Na pitanje da li biste glasali za ženu na izborima za predsednika većina muškaraca kaže da bi, što u procentu iznosi 84 odsto. Kod žena je taj procenat blizu maksimumu i iznosi 94 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading