Ministar Vukosavljević čestitao dan Ćirila i Metodija: Prilika da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

22.05.2020

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja čestitao je građanima Srbije Dan Ćirila i Metodija, koji se odlukom Vlade Republike Srbije, donetoj na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, od prošle godine 24. maja obeležava kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladan Vukosavljević

U dopisu iz Ministarstva koji je potpisao Vukosavljević navodi se da se "ovaj dan kao praznik obeležava u čitavom slovenskom svetu i jedan je od suštinskih elemenata kulturnoistorijske povezanosti Slovena".

Vukosavljević podseća da je prometejski rad solunske braće, svetih Ćirila i Metodija, stvorio neophodne preduslove i za hristijanizaciju i za opismenjavanje Slovena i za njihov potpuni i ubedljivi kulturološki izlazak na veliku istorijsku scenu i nemerljiv doprinos svetskoj kulturi i civilizaciji.

- Ovaj praznik, prilika je da se podsetimo značaja pismenosti, pisma i narodnog jezika koji su kroz tamu vekova često bili jedini a uvek najvažniji zalog opstanka i svetionik u borbi za slobodu srpskog naroda. Oni narodi koji zanemare ili potisnu svoje pismo, kulturu i identitet, lako postaju žrtve surovih procesa akulturacije ili bivaju sluge tuđih kulturnih modela - piše u dopisu iz Ministarstva koji je potpisao Vukosavljević.

Kako je napisao, "danas sa žaljenjem i osudom posmatramo napade i pokušaje zatiranja srpskog kulturno-istorijskog identiteta na širokom prostoru Balkana, u novim državama nastalim na ruševinama Jugoslavije".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Srpsko pismo, istorija, tradicija, identitet i crkva, trn su u nozi šovinističkim krugovima, od Skoplja preko Cetinja i Sarajeva, do Zagreba. Ista stara mržnja i istorijski kompleksi, javljaju se sa starim repertoarima. Ugrožava se rad i najavljuje otimanje imovine SPC, proganja, potiskuje i zabranjuje ćirilica, falsifikuje kulturna istorija, lažira ili skriva nacionalni identitet značajnih ljudi, od Tesle i Njegoša do Ive Vojnovića i Ruđera Boškovića - piše Vukosavljević.

Ppodsetio je da je poslednji takav primer došao pre nekoliko dana iz Matice hrvatske i horski je podržan u dobrom delu tamošnje javnosti, poznatim frankovačkim rečnikom i neartikulisanim konfabulacijama kominternovskog tipa, bajatim, lažnim i otrovnim.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Ćirilo i Metodije

- Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pruža punu podršku uredništvu edicije ''Deset vekova srpske književnosti'' i ohrabruje ih da nastave naučno objektivno istraživanje i da se ne obaziru na zlurade invektive. Mlade države u okruženju trebalo bi da shvate da u borbi za sopstveni kulturno-istorijski identitet treba oslonac imati u sopstvenim postignućima, kojih ima i koja postoje, a ne u negiranju, brisanju ili umanjivanju srpskih tragova, spomenika kulture, materijalnih i nematerijalnih, srpskog jezika, pisma i tradicije - naveo je Vukosavljević.

Ministar je izrazio nadu da je kulturna saradnja na osnovama uvažavanja i poštovanja, razumevanja i tolerancije, jedini pravi osnov za napredak i mir u regionu.

- Jezik, pismenost i kultura bitne su vitalne odlike svakog naroda ali i najbolje vezivno tkivo uz poštovanje i tuđeg i svog nasleđa, uz međusobno primanje i davanje uticaja. Neka nas i nastupajući praznik, Dan slovenske pismenosti i kulture upozori i podseti na to - zaključio je Vukosavljević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading