Dr Srđa Janković upozorava građane: Nemamo imunitet, moguć drugi talas!

Autor:

Vesti

08.06.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drastičan porast obolelih od korone u Severnoj Makedoniji upozorenje je i za Srbiju da opuštanja ne sme da bude jer drugi talas epidemije još nije isključen.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Kod naših suseda je u jednom danu registrovano 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti ponovo uvele policijski čas kako bi sprečile dalje širenje virusa.

Ono što brine, a u šta su se uverili reporteri Srpskog telegrafa, jeste da se građani, posle popuštanja mera i ukidanja zabrane okupljanja, ponašaju kao da virusa nikad nije ni bilo. Autobusi su prepuni ljudi koji više ne nose maske, a preporuke epidemiologa poštuju samo retki.

Komentarišući tu situaciju, imunolog Srđa Janković izjavio je da je to svedočanstvo, rečito i geografski, nama blizu, o tome da potencijal virusa za nova razbuktavanja postoji dokle god postoji značajno osetljiva populacija, a to svakako postoji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Srđa Janković

- Koliko god izmerili da smo se približili nekom pragu kolektivnog imuniteta, mi smo od njega veoma daleko, čak i u najoptimističnijim procenama potencijalnog udela osoba koje su stekle imunitet u odnosu na ukupnu populaciju - rekao je Janković.

Grčka produžila karantin za migrante

Grčka je, radi sprečavanja širenja koronavirusa, produžila karantin u kampovima za migrante do 21. juna, objavio je zvanični list grčkog parlamenta Gazeta.

Do sada je karantin produžavan dva puta u kampovima - prvo do 21. maja, a zatim do 7. juna, prenosi Juronjuz.

Među migrantima do sada nije nije bilo smrtnih slučajeva od virusa KOVID-19, a zabeleženo je nekoliko desetina slučajeva oboljevanja.

Prema njegovim rečima, potencijal postoji, ali niko ne očekuje da može da se ponovi početak epidemije niti u Severnoj Makedoniji niti bilo gde drugde zato što se sprovode mere.

- To što su mere pooštrene sprečiće da to bude ponovo epidemija kakva je bila inicijalna, ali potencijal postoji - više malih talasa, mere će ga učiniti malim, kada ne bismo radili ništa, onda bi mogao da dođe drugi veliki - zaključio je Janković.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

SRBIJA USPEŠNIJA OD RUSIJE I AMERIKE

Srbija se našla na 54. mestu liste najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije koronavirusa američkog časopisa Forbs, čime je, uz još nekoliko balkanskih zemalja, bolje plasirana od velikih svetskih sila, kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Velika Britanija.

Na prvom mestu liste zasnovane na izveštaju organizacije Deep knowledge group jeste Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Sudan.

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 32. mestu. Hrvatska i Crna Gora, koje su zbog turizma lažirale broj obolelih, zauzele su 36. i 42. poziciju, a Bosna i Hercegovina je na 72. mestu.

SAD su se našle na 58. mestu liste, Rusija je na 61, a Velika Britanija na 68. mestu.

Dodao je da je distanca najvažnija mera i da je cilj da se preventivne mere integrišu u svakodnevni život.

- Nosiću masku i nakon simboličnog skidanja u situacijama u kojima to bude svrsishodno - rekao je Janković na već legendarno pitanje kada će skinuti masku.

Poznati imunolog i član kriznog štaba preporučuje i dalje rastojanje od najmanje metar, a poželjno je i dva metra.

- Svesni smo da je teško sprečiti kontakte u takvim situacijama, ali ako se drastično smanje ili održe na distanci, tu nema mesta za veće razbuktavanje - kaže on i upozorava da, ako se budemo ponašali kao da virusa nema, nas čeka scenario Severne Makedonije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading