Korona će se širiti koliko mi budemo dozvolili! Doktorka Darija: Stariji građani su odgovorni, ali mlađi su u problemu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.06.2020

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da će se koronavirus u Srbiji širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Ona je za TV Pink naglasila da je sada mnogo povoljnija epidemiološka situacija, sa trendom pada zaraženih.

- Očekivalo se u javnosti da će broj zaraženih linearno da opada. To se nikada ne dešava kod zaraznih bolesti - navela je KIsićeva, koja je i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je pojasnila da u Srbiji sada nema žarišta, jer se virus ne širi u populaciji, već se širi u određenim grupama - obično na slavljima.

Uglavnom, kako je rekla, obolevaju mlađi ljudi, većina nema nikakve simptome ili imaju blažu kliničku sliku, sporadično se dešava da se pojavi zapalenje pluća.

- Stariji ljudi su odgovorni, savesni, što se vidi na ulicama, prevozu - naglasila je ona i dodala da se nalazimo u periodu godine kada nije sezona respiratornih infekcija, ali da se i dalje beleži i prisustvo virusa gripa.

U poslednjoj izveštajnoj nedelji bilo je više od 350 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a nedelju dana pre toga više od 600.

Ona je rekla da je sa epidemiološkog stanovišta najidealnije da su svi i dalje kod kuće, ali da je ta mera imala smisla kada je bila najveća aktivnost virusa i kada je trebalo pripremiti zdravstveni sistem za prvi talas.

- Sada kada je pala aktivnost virusa i smanjena verovatnoća njegovog prenosa ima smisla relaksiranje mera kao što se radi u svim zemljama sveta - navela je ona.

Dodaje da nadzor podrazumeva intenzivno praćenje i traganje za svim potencijalnim rezervoarima da bi se sprovele odgovarajuće protivepidemijske mere, kao i da najvažniji pokazatelj više nije broj zaraženih, već od ukupnog broja otkrivenih slučajeva ko ima teže forme bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading