Doktorka Darija Kisić objasnila zašto još uvek imamo dvocifren broj zaraženih: Beograd novo žarište!

Autor:

Vesti

14.06.2020

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gostujući jutros u Jutarnjem dnevniku na RTS 1, doktorka Darija Kisić Tepavčević je objasnila zbog čega Srbija još uvek broji dvocifreni broj obolelih od koronavirusa kao i kada možemo očekivati drugi talas virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Darija Kisić Tepavčević

- Kada se rade epidemiološka istraživanja, u najvećem broju slučaja može se otkriti kako je došlo do zaražavanja, jer u najvećem broju tih osoba su već imali kontakt sa ranije obolelom osobom.

Epidemiloška istraživanja su pokazala da je velika većina zaraženih sa područja Beograda. u Najvećem delu naše zemlje uopšte nema prijavljenih novih slučajeva.

- Do favorizovanja i prenošenja infekcije je došlo upravo zbog okupljanja u zatorenim prostorijama, tako da je to uglavnom najveći razlog zašto prethodnih dana beležimo dvocifreme brojeve zaraženih - Izjavila je doktorka

- Više od 80% svih potvrđenih slučajeva nema nijedan simptom infekcije, tako da se praktično oni ne bi ni javili lekaru da se za njima ne traga.

Do ovog momenta još uvek se rade i testiranja kontakata koji praktično ni nemaju simptome iako je već vreme za popuštanje i relaksiranje mera ali smo mi nastavili u traganju za svim otencijalnim rezervoarima infekcije tako da je to razlog zašto još uvek prijavljujemo zaražene dvocifrenim brojem - rekla je Darija kisić Tepavčević

- Ključne mere su: Odgovornost, disciplina i procena sopstveog rizika. Potpuno je izvesno da nam je to glavno oružije koje i te kako funkcioniše. Sve će se polako vratiti u normalu, evo već neke zemlje polako bilo kakvu zabranu kretanju da ukine. Na nama je da procenimo za nas i našu porodicu rizik na mestima na kojima je moguć prenos infekcije. Procenjuje se da je rizični kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od 1 m sa osobom koja je zaražena pod pretpostavkom da niko ne nosi masku - rekla je Kisićka

Na pitanje voditeljka kakav je virus sada i kada možemo očekivati drugi talas, doktorka Kisić je odgovorila:

- Talase ne treba da brojimo, niti da očekujemo kada će doći, već da živimo u sadašnjem trenutku i da činimo sve da se virus ne prenosi. On je smanjen na značajnoj meri nego što je bilo s početka godine, aktivnost je oslabila, virus je tu i znamo kako i na koji način možemo da prevenirati infekciju - zaključila je Kisićka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading