Eminentna kreditna kuća ocenila našu zemlju: Srbija otporna na svetske ekonomske šokove!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.06.2020

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rejting agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, a prema oceni ministra finansija Siniše Malog ta potvrda je dokaz otpornosti Srbije na svetske ekonomske šokove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Kada vam neko kao što je to ugledna kreditna kuća "Standard and Poor’s" u uslovima svetske ekonomske neizvesnosti, privrednog pada svetske ekonomije i rasta javnih dugova velikog broja zemalja, a usled pandemije, potvrdi kreditni rejting zemlje uz stabilne izglede za dalje povećanje, nema veće potvrde da je Srbije otporna na svetske ekonomske šokove - ocenjuje ministar Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, kreditna kuća je analizirala detaljno sve ekonomske i monetarne parametre i iznela ocenu da je Srbija u krizu ušla znatno spremnija i sa uravnoteženim javnim finansijama, što joj je pomoglo da spremno dočeka krizu.

- Zahvaljujući fiskalnom prostoru koji smo imali kao i očuvanju stabilnosti državnog budžeta ranijih godina, mi smo uspeli da donesemo ekonomski paket vredan 5,1 milijardi evra, ubrizgamo taj novac u privredu i stvorimo dodatnu likvidnost u privredi. To je zatim dalje omogućilo da imamo stabilan dinar, start ekonomije uz očuvanje radnih mesta, kao i da se dodatno relaksira referentna kamatna stopa na nivo od 1,25 odsto - naveo je Mali.

 

Sve to, navodi, trebalo bi da dovede do još veće dostupnosti jeftinijeg finansijskog kapitala preduzećima, poveća konkurentost proizvoda na domaćem i stranom tržišu, ali i većem investicije u proizvodnju, a posledično to će dovesti do povećanja nivoa privrednih aktivnosti u zemlji, rastu plata i životnog standarda.

Mali je ocenio da nam je ovim potvrdama i dalje otvoren put ka sticanju investicionog rejtinga ali i potvrđeno poverenje investitora da ulažu u našu zemlju. „Važno je da se samo krećemo napred i da nas niko ne vraća korak unazad. Spremnost međunarodne inesticione javnosti da nam veruje već je iskazana u prvom kvartalu ove godine, kada je uloženo 821 milion evra, što je više nego u prvom kvartalu prošle godine“, ocenio je Mali.

On je ponovio da ne treba zaboraviti i da smo imali najveći rast BDP u prvom kvartalu.

„Kada se na sve ovo još doda nesporna činjenica da smo i od strane evropske statističog Evrostata ocenjeni kao zemlja koja je prva u Evropi po međugodišnjem rastu BDP od pet odsto u prvom kvartalu i to među čak 38 evropskih ekonomija, niko ne može da nam ospori da se naša ekonomija zahuktala i da žuri napred“, rekao je Mali.

Mali je ponovio da su još jednom potvrđeni odlični ekonomski rezultati postignuti u našoj zemlji, uz ocenu da je prvo mesto, sa stopom rasta od pet odsto, rezultat napora uloženih u reformu javnih finansija, ali i razvoj privrede.

U uslovima najveće ekonomske krize ikada, mi smo broj jedan u Evropi po, možda, najvažnijem pokazatelju kada je ekonomija u pitanju, a to je stopa rasta našeg BDP-a, naglasio je ministar.

U svom izveštaju agencija je istakla da je nivo kreditnog rejtinga na nivou BB+ rezultat dugogodišnje makroekonomske stabilnosti, visokog nivoa deviznih rezervi i uređenih javnih finansija.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Siniša Mali sa Aleksandrom Vučićem

Zahvaljujući merama fiskalne discipline Vlade Republike Srbije u prethodnom periodu, kao i merama fiskalne konsolidacije, Srbija je ušla u ovu krizu znatno spremnija i sa bolje uravnoteženim finansijama u odnosu na krizu pre deset godina.

Takođe smanjenjem javnog duga u prethodnim godinama stvoreno je dovoljno fiskalnog prostora, tako da fiskalna politika u uslovima krize može da podrži dodatno zaduživanje za oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije i da uspori ekonomski pad srpske privrede.

Agencija navodi da su uspešne mere monetarne politike sprovedene u prethodnih šest godina, rezultirale stabilnom i niskom inflacijom. Pored toga agencija procenjuje da će visok nivo stranih direktnih investicija u prethodnom periodu biti dovoljan da u potpunosti pokrije tekući deficit.

Prema oceni agencije, zajedničkim naporima Vlada Republike Srbije i Narodne banke Srbije i donetim sveobuhvatnim paketom mera monetarne i fiskalne politike, efekti krize u Srbiji su znatno ublaženi. Navodi se da će brzina oporavka srpske privrede zavisiti i od kretanja u zemljama koji su naši ključni spoljnotrgovinskii partneri.

Agencija Standard and Poor’s, pored svih rizika koji postoje, procenjuje da će Republika Srbija već u 2021. godini ostvariti značajan privredni rast od čak 5% i potpuni ekonomski oporavak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading