Kon odgovorio na optužbe o lažnim brojkama: To liči na teoriju zavere

Autor: Espreso, Republika

Vesti

25.06.2020

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da mu "liči na teoriju zavere" tekst Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) o tome da je broj umrlih od korona virusa u Srbiji daleko veći od zvanično saopštenog.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

- Pričati o tome da neko zavarava narod, nemam ništa protiv, to neka istražuje dalje i neka objašnjava onaj ko je to izneo - kazao je Kon za televiziju N1.

- Neko ko umre od apopleksije recimo, ima 85 godina i imao je nalaz pozitivnog kovida, koji nema nikave veze s tim - objasnio je on.

Kon je rekao da "kada se javnost tako uznemiri - da je neko laže, gubi se dalje svaki smisao razgovora. Ja stojim iza onoga što sam ja govorio i zvaničnih podataka, svaki lekar pojedinačno stoji iza svoje prijave". Kazao je da je prijava zaraznih bolesti po zakonu obavezna, da su to zvanični podaci i dodao da se ne može raditi revizija podataka pre nego što se epidemija završi.

BIRN je u ponedeljak objavio da podaci informacionog sistema Covid19 u koje je BIRN imao uvid, pokazuju da je u Srbiji više od 630 ljudi umrlo od te bolesti, a da je "najveće potencijalno zataškavanje broja mrtvih" bilo u Nišu, dok se krajem prošle nedelje ukupan broj zaraženih u Srbiji kretao od 300 do 340 dnevno.

- U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244 - objavio je BIRN.

BIRN je izneo da se u tabeli sajta Covid19 pod naslovom "Izveštaj za Vladu", nalaze tri podatka: broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj umrlih koji "odobrava Ministarstvo zdravlja" i zauzetost kreveta po bolnicama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading