Klima-uređaji ponovo u javnom prevozu, ali samo pod jednim uslovom

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

26.06.2020

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog najavljenih visokih temperatura vazduha u narednim danima počeće da se koriste klima-uređaji u vozilima javnog prevoza putnika, u skladu sa preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje u cilju sprečavanja obolevanja i širenja kovida-19.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Sekretarijat za javni prevoz je naložio prevoznicima, na osnovu preporuka za primenu mera pri korišćenju klima-uređaja u vozilima dobijenih od Gradskog zavoda za javno zdravlje, da sprovedu i poštuju posebne mere pri korišćenju uređaja za rashlađivanje vazduha u vozilima javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda.

Podešavanje režima rada klima-uređaja u vozilima biće takvo da udeo vazduha koji se zahvata iz spoljašnje sredine bude što veći, uz optimalnu kombinaciju sa prirodnom ventilacijom. Optimizacija rada klima-uređaja znači da se koriste samo u uslovima kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni Celzijusa i to na način da temperatura u vozilu bude za pet stepeni niža, uz podešavanje snage ventilatora klima-uređaja na minimum.

Sve vesti iz rubrike društvo pročitajte ovde.

Na terminusima (okretnicama) u toku trajanja pauze, a najmanje pet minuta, neophodno je vršiti provetravanje vozila sa otvorenim vratima i "ispiranje" celog ventilacionog sistema klima-uređaja sa podešenom snagom ventilatora na maksimum.

Takođe, potrebno je vršiti dezinfekciju filtera klima-uređaja najmanje jednom dnevno, na početku ili na kraju dnevne upotrebe vozila.

Sve navedene mere su efikasne isključivo uz striktno poštovanje već važećih mera za korišćenje javnog linijskog prevoza putnika u vreme trajanja epidemije virusa kovid-19, odnosno obavezno nošenje zaštitnih maski koje pokrivaju usta i nos, održavanje fizičke distance i drugo, navodi se u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading