Platnena maska ne štiti mnogo od korone ako nije napravljena od ovog materijala

Autor: Republika

Lifestyle

01.07.2020

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija korona virusa izazvala je žestoku raspravu o efikasnosti šivenih maski za lice napravljenih od materijala koji se obično nalaze u kući.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nova studija objavljena u časopisu Phisics of Fluids, tvrdi da je pronašla optimalan dizajn maske koja može da zaštiti od infekcije bolešću Kovid-19.

Istraživači su uporedili četiri modela maske za lice, odnosno najdostupnije verzije koje nosi većina ljudi: bandanu vezanu preko nosa i usta; presavijena marama; maska u obliku kupe; i šivena maska napravljena od dva sloja materijala

Dvoslojna maska od tekstila najbolje se ponašala kao zaštitni štit protiv respiratornih kapljica, na zadovoljstvo mnogih baka.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Iako postoji nekoliko studija o efikasnosti medicinske opreme, nemamo mnogo informacija o šivenim maskama koje se prave od krpe, a koje su nam trenutno dostupnije - istakla je Sidarta Verma, autor studije i asistent na Florida Atlantik Univerzitetu.

U studiji istraživači su koristili generator dima sa ručnom pumpom za oponašanje kašlja i kijanja. Postavljeni su laser i kamera za otkrivanje i snimanje putanje respiratornih kapljica.

RepublikaFoto: Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash
Foto: Ilustracija

Bez maske, kapljice iz simuliranog kašlja letele su od 2,5 do 3,5 metara. U slučaju kada je učesnik studije nosio bandanu, putovale su 90 cm; oko 38 centimetara sa presavijenim maramicom; i 20 cm sa hirurškim maskama.

Šivena dvoslojna maska zaustavila je kapljice nakon samo 2 i po centimetra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading