Koronavirus eskalirao među studentima, najopasniji period - narednih 7 dana!

Autor:

Vesti

02.07.2020

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da je aktivnost koronavirusa sve veća i da se nalazimo u maksimumu koji će trajati najverovatnije još nedelju dana. Istakao je da je situacija takva da svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Prema rečima epidemiologa, posebno zabrinjava činjenica da se virus raširio među studentima.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, Marija Obradović, izjavila je juče, "da je prema njenim informacijama, za sada 210 studenata pozitivno na korona virus, ali i da se čeka rezultat još 50 studenata koji su testirani tokom vikenda".

- Svaki dan se javlja sve više studenata sa respiratornim tegobama. U Beogradu studira oko 120.000 mladih, više od polovine je iz unutrašnjosti, a oko 50.000 iz prestonice - rekla je za RTS Marija Obradović.

Ona je objasnila "da izvestan broj studenata ne zna gde se zarazio, da su se mnogi zarazili na proslavama i okupljanjima, a da nema zaraze koja je potekla iz nekog studentskog restorana ili kluba".

Zbog ove "eksplozije" korone među studentima u prestonici, nadležni se sada pribojavaju druge opasnosti, a to je prenošenje virusa u unutrašnjost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Naime, mnogi studenti će uskoro, posle završenih obaveza krenuti na odmor u svoja rodna mesta, a neki bi, posebno oni koji su zaraženi a nemaju nikakve simptome, nesvesno mogli da rašire zarazu po drugim mestima širom naše zemlje u kojima je korona situacija trenutno koliko-toliko mirna.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić rekla je da se planira uvođenje kaznene politike za nepoštovanje mera uvedenih za sprečavanje širenja koronavirusa ukoliko to bude bilo potrebno i istovremeno očekuje da do toga neće doći, uz ličnu odgovornost građana.

Uredbom Vlade Republike Srbije mere za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 u Kragujevcu su obavezne. Posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 Vlada je propisala u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet-šest dana.

Broj obolelih raste i u drugim mestima u Srbiji poput Brusa i Kraljeva dok je u Novom Pazaru situacija nešto bolja. U taj grad stigla je još jedna ekipa lekara i medicinskih tehničara iz Kliničkog centra iz Kragujevca, a za posao u Opštoj bolnici u tom gradu javilo se i 60 mladih lekara i medicinskih tehničara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading