TAČNO PROGNOZIRAO DRUGI PIK: Profesor Tiodorović otkriva kada očekuje pad broja novozaraženih

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.07.2020

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Drugi pik koronavirusa, koji je u toku, najverovatnije će se održavati tokom cele ove nedelje, a tek posle vikenda možemo se nadati da će broj novih zaraženih početi da opada, ali ne naglo", rekao je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Branislav Tiodorović

Prema njegovom mišljenju, do kraja leta može da nam se dogodi još jedan pik, ali će to pre svega zavisiti od nas samih, odnosno koliko se budemo pridržavali propisanih mera.

Tidorović je, inače, prvi prognozirao pik u kojem smo trenutno, zbog čega se malo kaje, iako je svestan činjenice da je uvek bolje reći istinu.

- Kada sam rekao da će biti sledećih dana problematično, da ćemo imati pik za 5, 6, 10 dana, ja sam jednostavno samo računao gde smo i kada imali skupove. Nije bitno da li su veći ili manji, jer kad ima više manjih isti je nivo ugroženosti. Nisu samo utakmice problem, već i sporadična slavlja, mature koje su organizovane uprkos preporukama da se ne organizuju u restoranima, rođendani, žurke po splavovima, u zatvorenom prostoru do ujutro... Vidite, Vrbas je imao tri svadbe u jednom danu i on je najveći požar u Vojvodini. Inkubacija je od 7 do 14 dana, i nije bila velika filozofija izračunati kada će doći do udara. Tako je i ispalo. Bolje da nisam bio prognozer - kaže prof. dr Tiodrović za Telegraf.rs.

On je naglasio da ćemo najverovatnije cele ove nedelje imati posla sa tim posledicama, jer, pik možda već imamo, pa se on održava.

- U svakom slučaju možemo reći da ćemo tek posle vikenda, sledeće nedelje, imati opadajući trend. Videćemo tada koliko je narod shvatio da je ovo ozbiljno, a jeste ozbiljno. Taj pad neće biti ođednom, mora nekoliko dana polako da opada, pa tek da se svede na neku sporadičnu pojavu - rekao je prof. Tiodorović.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Profesor kaže da od nas samih zavisi da li može do kraja leta da nam se dogodi i treći pik.

- Da li će biti još jedan pik zavisi od toga jesmo li shvatili težinu i ozbiljnost ove bolesti. Zavisi od nas samih - ističe on.

Šta će nam se dešavati na jesen, prema njegovim rečima, mnogo zavisi od toga kako će se sada sa virusom izboriti južna polulopta pogotovo Brazil, Argentina i Australija.

- Ako se virus tamo održi, onda ćemo imati veliki problem na jesen. Ali, ako oni budu uspeli da ga suzbiju i svedu na sporadično javljanje, onda će to ličiti na pandemijski grip koji je postao sezonski - objašnjava prof. dr Tiodorović i naglašava da je jedina prava mera nošenje maski, dezinfekcija i održavanje distance.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading