DRŽAVA POD HITNO MORA DA PREDUZME NEŠTO: Izvršitelji - mafija! Plene i tuđu imovinu!

Autor: Jelena JOKANOVIĆ - Gorica AVALIĆ

Vesti

03.11.2017

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država pod hitno mora da stane na put izvršiteljima koji su se, kažu sagovornici Srpskog telegrafa, pretvorili u pravu mafiju jer im je zakon omogućio da otimaju imovinu i ljudima koji nikome ništa ne duguju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Samo nose i ne pitaju čije je!

To može da se desi svakome ko na svojoj adresi ima prijavljenu decu, podstanare, rođake, prijatelje, bivše partnere... Jer, ukoliko je neko od njih dužnik, i vaša imovina može da bude zaplenjena i prodata.

Upravo to se desilo jednom Vojvođaninu kome su izvršitelji zakucali na vrata jer je u svoju kuću primio roditelje nakon što su ostali bez krova nad glavom zbog duga u švajcarcima.

SUPROTNO USTAVU

U takvim slučajevima, objašnjavaju stručnjaci, vlasnik stana može da podnese prigovor i dokaže vlasništvo. Problem je što o prigovoru odlučuje isti izvršitelj koji je imovinu zaplenio i što ga to ne sprečava da zaplenjeno proda dok vaga o žalbi. Stoga ljudima koji se na pravdi boga nađu na njihovom udaru jedino preostaje da izvršitelja tuže, što može da traje i deceniju.

Ristić: Kada izvršitelj krene na nas, ne možemo ništa da uradimo da ga zaustavimo

Advokat Ivan Simić ističe da je ova odredba u zakonu skandalozna i da se kao pravnik zalaže za hitnu promenu.

- To stavlja u nepovoljan položaj treća lica koja ni na koji način nisu u vezi sa poveriocem. Ne može se stvoriti pretpostavka da je nešto vlasništvo dužnika i da ljudi moraju da dokazuju da je nešto njihova imovina. Onda dolaze u besmislenu situaciju da traže račun od pre deset godina kako bi dokazali da je televizor njihov. To nije u duhu pravnog poretka, u skladu sa obligacionim pravom i suprotno je Ustavu koji garantuje nepovredivost imovine. Izvršitelji je trebalo da rasterete sudove, a umesto toga, oni iz postupka izvršenja imaju hiljade novih parnica - kaže Simić.

RADE KO PREDUZETNICI

Jovan Ristić iz organizacije potrošača Efektiva smatra da su izvršitelji preduzetnici koji na prvom mestu gledaju svoju zaradu.

- Naplatiće sve što mogu jer sve ide i njima u džep. Zakon je otvorio ogromne mogućnosti za zloupotrebe, a sa druge strane otežao građanima da ih učine materijalno odgovornim za nepravilnosti u postupku. Dužnicima ostaje samo da protiv njih pokrenu disciplinski postupak, ali čak ni to ne utiče na izvršni postupak. Kada izvršitelj krene na nekoga, taj ne može ništa da uradi da ga zaustavi - ističe Ristić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ivan Simić

4 izvršitelja ostala su bez licence od 2011.

Odgovarajući na napade ovim povodom, u Komori izvršitelja ističu da sve rade po zakonu i da se popisivanjem stvari trećih lica sprečavaju zloupotrebe da dužnik prikrije imovinu i osujeti poverioca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading