CIA PROJEKTUJE: Srba uskoro neće biti!

Autor: novosti.rs

Vesti

28.11.2017

06:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal "The Global Politics" napravio je projekciju broja stanovnika u Evropi do 2050. godine. Mapa je napravljena na osnovu podataka iz više izvora i baza podataka, uključujući i američku obaveštajnu službu CIA.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
CIA iznela poražavajuću projekciju broja stanovnika u Evropi do 2050. godine

Prema toj projekciji samo tri evropske zemlje (Moldavija, Litvanija i Letonija) stoje gore od Srbije.

Kako se navodi u projekciji, Srbija trenutno ima 8,7 miliona stanovnika, a procenjuje se da će 2050. godine taj broj pasti na samo 5,8 miliona.

U sličnom problemu se, od nama susednih država, nalazi i Bugarska za koju se procenjuje da će sa današnjih 7 miliona stanovnika za 33 godine da padne na samo 5,5 miliona.

Što se tiče država bivše Jugoslavije, kod svih se projektuje pad, ali one ipak stoje znatno bolje od Srbije. Hrvatska će sa 4,1 pasti na 3,8 miliona, Bosna i Hercegovina sa 3,5 na 3,2, Slovenija sa 2 na 1,5, Makedonija sa 2 na 1,9, dok će Crna Gora umesto današnjih 628 imati 578 hiljada stanovnika.

Kosovo, koje je na mapi predstavljeno kao posebna država, ima pozitivan prirodni priraštaj. Procene su da će umesto današnjih 1,9 , 2050. godine tamo živeti 2,2 miliona ljudi.

Pet eropskih država koje imaju najbolji prirodni priraštaj su Luksemburg, Irska, Island, Švedska i Norveška. Ipak, mnogi analitičari smatraju da je to lažna slika, te da veliki broj imigranata, koji često imaju znatno veći broj dece, “popravljaju” demografsku sliku nekih zemalja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading