UŽICE VRAĆA TITA?

Autor: Anica Mihailović

Vesti

15.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef naprednjaka traži referendum za povratak spomenika Josipa Broza. Naime, na sednici Skupštine grada Užica danas će se ponovo naći inicijativa o vraćanju spomenika Josipa Broza Tita na Gradski trg, odakle je sklonjen 1991. godine u dvorište užičkog Narodnog muzeja.

RepublikaFoto: youtube.com/ YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani
Spomenik Josip Broz Tita

Iako prethodne višesatne diskusije nisu dovele do izglasavanja da se spomenik vrati na mesto odakle je sklonjen pre 26 godina, Radivoje Papić, šef odborničke grupe SNS i istoričar koji je do pre mesec dana radio kao kustos u Narodnom muzeju (sada je u penziji), kaže da bi najpoštenije bilo da je raspisan referendum o vraćanju spomenika.

- Te 1991. godine stizale su pretnje da će minirati ili nekako unakazati Titov spomenik na trgu ukoliko ga ne sklone. Tadašnja vlast je odlučila da ovo umetničko delo vajara Frana Kršinića premesti u dvorište muzeja. Kada je spomenik postavljen u dvorište muzeja, on je zabetoniran i beton je naliven unutra do Titovih kolena. Mislim da bi sada i tehnički bilo teško premeštanje spomenika, koji sada možda ima oko 3,5 tona, a da bi bilo i rizično premeštanje spomenika jer bi mogao da se ošteti. S obzirom na to da je Tito za vreme Užičke republike komandovao iz zgrade u čijem se dvorištu sad nalazi i da je 15 minuta pre eksplozije u trezorima, kada je poginulo više desetina radnika, izašao iz trezora, bilo bi logično da spomenik ostane tu gde jeste. Ipak, najpoštenije bi bilo da je raspisan referendum o vraćanju spomenika na trg - rekao je Papić.

Inicijativu za vraćanje spomenika pokrenuo je SUBNOR 2013. godine i tada je sakupljeno 4.477 potpisa. Iste godine se slična tačka našla na sednici Skupštine grada. DSS je tada predložio da se ne prihvati da se glasa o ovoj inicijativi, pa je tako spomenik i dalje ostao na mestu gde je i danas. SUBNOR je poveo spor pred Upravnim sudom, koji je odlučio u korist boraca, pa su borci sa svojom inicijativom ponovo došli na dnevni red Skupštine grada. A. M.


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading