BUJKE NOVINARE NAZIVA KUKAVICAMA: Sramni odgovori javnog servisa na temu o "Nemanjićima"

Autor:

Vesti

10.01.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U javnosti su se pojavila mnoga pitanja nakon emitovanja "Nemanjića - rađanja kraljevine", a Srpski telegraf je izdvojio ključna i uputio na adresu RTS, s ciljem da javnost ostvari pravo "da zna sve", posebno kada je reč o finansiranju i budžetu, imajući u vidu i da isti taj javni servis finansiraju građani Srbije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dragan Bujošević bez odgovora

Na pitanja zašto se odustalo od ponuda koje su bile za oko milion jeftinije iz RTS odgovaraju da ćemo čuti na sudu! 

Pročitajte u nastavku kako RTS odgovara na pitanja od značaja za javnost.

Ono što smo gledali za Novu godinu je pilot-epizoda, vade se iz RTS. Serijal, kažu, počinje u februaru


Odobreno je 3,2 miliona evra za projekat, ali zašto se odustalo od ponuda koje su bile za oko milion jeftinije?

- Da ste nas ovo pitali kada ste objavljivali neistine vašeg izvora, koji je kukavica koliko i vi jer ne sme da se pojavi imenom i prezimenom, dobili biste odgovor na ovo pitanje. Sada ćete taj odgovor da čujete na sudu. Ovo nije pretnja, nego obaveza da se zaštiti ugled RTS.

Kako je obezbeđen budžet?

- Većim delom iz komercijalnih prihoda.

U javnosti se pojavljuje informacija da je RTS uštedeo, pa je konačna suma utrošenog novca 2,8 miliona evra. Da li su u tom iznosu uračunati i resursi RTS, kao i sekundarni troškovi (najam ljudi, prostora itd)?

- Uračunati su svi troškovi, uključujući i sve poreze i doprinose. Budžet sadrži sva materijalna i nematerijalna davanja RTS.

Ako se kaže da su budžet za "Nemanjiće" obezbedili u većem delu finansijeri, sponzori i prijatelji serijala, koliko je onda, na primer, Rodoljub Drašković dobio popusta za reklamni prostor na televiziji?

- Tačno koliko to dozvoljava marketinški cenovnik RTS, koji je usvojio Upravni odbor.

RepublikaFoto: Gordan Jovic/RTS
Nemanjići razočarenje veka

O kom iznosu se govori po epizodi, a koji procenat budžeta odlazi na reditelja, glumce, scenografiju, kostime, kupovinu dodatne opreme itd?

- Cena jedne epizode je oko 200.000 evra, a RTS će dati oko 75.000 evra po epizodi. Honorari autora su poslovna tajna.

Zašto epizoda „Nemanjića“ košta više nego duplo od „Senki nad Balkanom“, budući da su obe serije epohe?

- U „Nemanjićima“ je zidan ili kompjuterski crtan svaki objekat. Svaka kašika, svaka pancirna košulja, svaka „čizma“, svaka košulja, svaki mač, svaki šlem, svaka kruna…posebno su pravljeni.

Zašto je odlučeno da se putem konkursa odabere scenario a ne, što je praksa u svetu, po pozivu. Dakle, pozove se petoro dramaturga, pa se prema njihovim scenarijima snime pilot-epizode, a tek potom odabere najbolji?

- Prvo, to nije svetska praksa. Drugo, troškovi proizvodnje po pilot-epizodi bili bi značajno veći nego što je cena prosečne epizode u serijalu. Verovatno bi trošak za pet pilot-epizoda bio oko dva miliona evra. Treće, RTS nema zakonsku obavezu da raspisuje konkurs za scenario, režiju i produkciju igranog, serijskog, pa i dokumentarnog programa. O tome odlučuju uredništvo kulturno-umetničkog programa, programski kolegijum RTS i generalni direktor.

Pojedini osporavaju način na koji je raspisan konkurs, pre svega zbog toga što je rok za prijavu radova bio kratak.

- Argument da nije bilo dovoljno vremena je izneo čovek koji je došao u RTS i predložio da radi serijal "Nemanjići". On se nije pojavio na konkursu, malo mu je bilo šest meseci. Konkurs je raspisan zato što je bilo više zainteresovanih da rade serijal o Nemanjićima. To je bio jedini način da se izbegnu optužbe da je neko iz RTS namestio rad na serijalu svom poznaniku ili prijatelju. Novi menadžment RTS počeo je da radi početkom avgusta 2015. godine, konkurs za scenario je raspisan istog meseca. Očigledno nismo gubili vreme.

Zašto se konkursom nije odabran, na primer, i reditelj? Može li biti dovoljna referenca da je RTS imao do tada dobru saradnju s određenim rediteljem?

- Već smo odgovorili na ovo pitanje. Ova odluka je u nadležnosti uredništva Kulturno-umetničke redakcije i menadžmenta RTS i nije u nadležnosti Upravnog odbora.

Gledaoci su imali zamerke na glumce, te ko je u njihovom izboru učestvovao?

- Reditelj ima pravo izbora koji konačno odobrava uredništvo kulturno-umetničkog programa. Prvu epizodu je videlo 2.045.000 gledalaca, nekoliko tviteraša je bilo nezadovoljno glumcima. U prvoj epizodi se pojavljuje manji broj glumaca. U serijalu je 222 glumca i oko 2.700 statista. Serijal je sniman na 230 lokacija. Ove i slične podatke možete da vidite na sajtu RTS.

Istoričari imaju zamerke na određene, i to velike, propuste, pa ko su bili konsultanti na projektu?

- U žiriju koji je birao scenario je bila i Smilja Marjanović Dušanić, istoričarka čija je specijalnost istorijski period o kome je reč u serijalu. Njeno znanje je korišćeno i u radu na serijalu, kao i znanje još jednog stručnjaka za srednji vek Marka Popovića. On je za RTS napravio dokumentarni serijal u četiri epizode o ovom periodu, koji će biti ponovo emitovan pred početak prikazivanja serijala.

RepublikaFoto: youtube.com/MalaMalilini

RTS je u jednom od ranijih odgovara Srpskom telegrafu dostavio i objašnjenje da je prva epizoda u dobroj meri sledi scenario gospodina Mihić. Ali pitanje se odnosilo na sve epizode.

- Gordan Mihić je autor scenarija za „Nemanjiće“ i sve vreme je učestvovao u proizvodnji serije sa rediteljem Markom Marinkovićem.

Odgovor može ukazivati i na to da je odabrani scenario bio samo predložak, pa da li su izmene rađene sa saznanjem i odobrenjem gospodina Mihića?

- Već smo odgovorili u prethodnom pitanju.

Šta smo u novogodišnjoj noći gledali - prvu ili pilot epizodu, i u čemu je razlika, za one koji ne razumeju ovu terminologiju?

- Prva epizoda je pilot-epizoda. Serijal počinje u februaru.

Koliko sezona je planirano i na koji način je odabran tim koji će ih raditi?

- Za sada je u planu snimanje još jedne sezone. Gordan Mihić radi na „drugoj ruci“ scenarija.

Da li je već napravljena konstrukcija troškovnika za naredne sezone?

- Troškovi serije se prave tek na osnovu konačne verzije scenarija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading