Naredne nedelje stže nam ledeno doba: U SREDU MINUS 15

Vesti

23.02.2018

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od nedelje u naše krajeve stižu sibirski dani sa temperaturom i do minus 15! Lekari upozoravaju da se u narednih sedam dana odlože sve vanredne obaveze i aktivnosti i ko ne mora, neka ne izlazi napolje!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sibirska zima: Odložiti sve vanredne aktivnosti i ostanite u toplom

Naime, hrvatski mediji javljaju da će tokom vikenda ojačati sibirski anticiklon i da će se sa severoistoka Evrope spustiti polarna, kontinentalna vazdušna masa, sa osetno hladnijim vazduhom.

- Konačno ćemo se suočiti sa pravom zimom, a to znači da na nekoliko dana treba odložiti sve vanredne aktivnosti i obaveze. Ostanite kod kuće i hranite se jače, masnija hrana potrebna je organizmu jer mu daje snagu i energiju, a to štiti od zime. Ovo je najopasnije vreme za kardiovaskularne bolesnike i one sa anginom pektoris. Opasnost od infarkta je velika i važno je da hronični bolesnici ne preskaču terapije, a to važi i za duševno obolele jer ovakvo vreme pojačava depresiju - naglašava dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse, i ističe da je niska temperatura s kojom ćemo se suočiti stres za naš organizam, koji se opustio zbog dosadašnje blage zime.

SREDA NAJHLADNIJA

Takođe naglašava da su zimske čizme, kapa, rukavice i šal preko usta i nosa obavezan deo garderobe.

- Ako ste loše obučeni, može doći do promrzlina i na ulici ukoliko, recimo, čekate autobus duže od 20 minuta. Nemojte sedeti na hladnim klupama u parku i nikako ne smete biti gladni i žedni. Jaka hrana i dosta vode i čaja pomoći će vam da prebrodite hladnoću - savetuje dr Miljković.

Od nedelje nas očekuje ledeni talas sa jutarnjom temperaturom od -15 i dnevnom od -9 do -3.

- Ova ruska zima trajaće do srede. Očekuje nas pojačan vetar, mećava, snežni nanosi. U ponedeljak će jaka košava biti vrlo opasna jer će duvati u kombinaciji sa snegom. Čeka nas najhladniji period ove zima - kaže Đorđe Đurić, meteorolog.

Ovo je najopasnije vreme za kardiovaskularne bolesnike i one sa anginom pektoris

Dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse

MART U PLUSU

Ipak svetlo na kraju "ledenog tunela" pojaviće se početkom marta.

- Do kraja februara bićemo okovani hladnoćom, a početkom marta stiže otopljenje i temperatura u plusu. Zbog ciklona sa Mediterana biće padavina, pa će se smenjivati kiša i sneg, ali neće više biti minusa, osim povremeno u jutarnjim časovima - navodi Đurić.

Prognoza za narednih pet dana
Dan min. maks.
Subota -1 6
Nedelja -10 -1
Ponedeljak -13  -5
Utorak -14 -5
Sreda -15 -3

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading