POTVRĐENO! ERIS I ZVANIČNO HARA SRBIJOM! Oglasio se Institut za javno zdravlje Vojvodine, ovo su SIMPTOMI novog soja korone koji obara građane! Ima ih SEDAM!

Autor:

Vesti

06.09.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone na teritoriji Južnobačkog okruga.

POTVRĐENO! ERIS I ZVANIČNO HARA SRBIJOM! Oglasio se Institut za javno zdravlje Vojvodine, ovo su SIMPTOMI novog soja korone koji obara građane! Ima ih SEDAM!

Foto: Tanjug/AP

Nova varijanta korona virusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom – navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svetska zdravstvena organizacija SZO ranije je kazala da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Broj slučajeva povezanih sa Erisom je pokazao značajan porast širom sveta poslednjih nedelja, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ju je kategorisala kao "varijanta koja zahteva pažnju". Eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine.

Slično kao i kod ostalih omikronskih varijanti, simptomi bolesti se mogu okarakterisati simptomima sličnim gripu:

  • povišena temperatura
  • glavobolja
  • curenje iz nosa
  • bolu grlu
  • mišićima i zglobovima
  • slabost

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading