Pred poslanicima Zakon o socijalnom preduzetništvu

Autor: Tanjug

Vesti

31.03.2018

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji bi omogućio bolje funkcionisanje socijalnih preduzeća koja zapošljavaju ranjive grupe građana, naći će se pred narodnim poslanicima u poslednjem kvartalu 2018. godine.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je za Tanjug potvrdila pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić i dodala da se "trenutne ideje" Nacrta zakona odnose na olakšavanje poslovanja socijalnim preduzećima.

- Ono što se očekuje od ovog zakona jesu pre svega olakšice za socijalna preduzeća. Socijalna preduzeća bila bi oslobođena plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene prvih 24 meseca i PDV-a" - ukazuje Stanić.

Prema Nacrtu zakona, dodaje ona, ideja je da korisnici socijalnih preduzeća budu podeljeni u tri kategorije - lica koja se teže zapošljavaju (osobe sa invaliditetom), posebno ranjivi (starija populacija, manjine, žrtve nasilja, trgovine ljudima...) i radno sposobni korisnici socijalne pomoći.

Procenjuje se da u Srbiji posluje oko 1.200 socijalnih preduzeća, u kojima je zaposleno oko dest hiljada ljudi, a u kojima se angažuje i oko 20.000 volontera

Ideja rada socijalnih preduzeća je da profit ne služi uvećanju imovine vlasnika, već zapošljavanju ljudi koji teže dolaze do posla ili se bave određenim socijalnim i medicinskim uslugama, obrazovanjem, zaštitom životne sredine ili kulturnim aktivnostima u zajednici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading